Így térhet vissza az elvesztett szaglás

2018. december 11. 3:27
Bár az érzékszervek károsodása közül talán a szaglóképesség elvesztése jár a legkevesebb problémával a mindennapi életben, azért ez a hiány is zavaró, sőt, akár veszélyes is lehet a mindennapi életben. A Gyártástrend iformációja szerint azonban amerikai kutatók viszonylag egyszerű, de sikeres módszert találtak az anozmia orvoslására.

A Massachusetts Eye and Ear nevű speciális kórház tudósai orrmelléküregbe ültetett elektródákkal sikeresen felébresztették a kísérletükben részt vevő páciensek nem létező szagérzékelését. 

A szaglóhagymájuk (bulbus olfactorius) idegsejtjeinek elektromos stimulálásával tudták visszaállítani az illatbefogadási képességüket. A szaglóhagyma az agy azon része, amely az orrba érkező olfaktorikus (szaglással kapcsolatos) jeleket az elme illetékes tájékához továbbítja. A tesztalanyok a „beavatkozás” során a hagyma– és a fertőtlenítőszagot is érzékelni tudták.

Bár az anozmiának (a szaglás elvesztésének) számos oka (pl. orrdugulás) könnyen megszüntethető, ha pl. az érzőidegsejtek károsodáshoz hasonló súlyos egészségügyi állapot miatt alakult ki, esetenként kezelhetetlen lehet.

Mindezek az eredmények azonban arra utalnak, hogy az elektródás technikán alapuló implantátumok kifejlesztésével az illatérzékelést még az ilyen esetekben is vissza lehet állítani majd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában