Csak a rákos sejteket pusztítják el az arany részecskék

2018. november 24. 6:20
Máris figyelemre méltó eredményekkel büszkélkedhet az a még folyamatban lévő klinikai vizsgálat, melyről a medicalonline.hu számolt be. Ennek során aranyrészecskék segítségével pusztítják el a daganatos sejteket a prosztatában. Az eljárás kivételesen pontos eredményt hoz, így szinte nincs mellékhatása.

A Houston Egyetem kutatói vékony szilikonrétegeket formáltak nanogömbökké (méretük az emberi hajszál vastagságának ezredrésze), majd ezeket finom aranyréteggel vonták be (AuroShell partikulumok). A gömböcskéket infúzióval adták be a vizsgálatban részt vevő összesen 45 betegnek 12–36 órával az besugárzást megelőzően.

Az AuroShell részecskék telítették a rákos sejteket, majd egy speciális lézerrel megvilágítva az aranygömbök vibrációja olyan nagy hőt termelt, hogy a rákos sejtek elpusztultak. Az oszcilláció nemcsak megölte a rákos sejteket, hanem érintetlenül hagyta az egészséges szöveteket, így elkerülhető volt a sebészeti beavatkozások több nemkívánatos következménye, mint például az inkontinencia vagy az impotencia.

A módszer egyik legfontosabb eleme, hogy az arany nanogömböcskék extrém precizitással kötődnek a ráksejtekhez, így hihetetlen szelektivitással pusztíthatók el a daganatok. Ez olyannyira igaz, hogy a beavatkozás után egy héttel az egyik beteg már kerékpáron ült.

A nanorészecskéket a magyar származású Naomi J. Halas (Halász), a Rice Egyetem Nanofotonikai Intézetének kutatója szabadalmaztatta, és a jelenlegi vizsgálat vezetője, Steven Canfield ezeket módosította úgy, hogy megfeleljenek a vizsgálat céljának. A vizsgálatot még két helyszínen, az Icahn School of Medicine és a University of Michigan egyetemi klinikákon is végzik.

A prosztatarák a bőrrákok után a második leggyakoribb daganatos megbetegedés az Egyesült Államokban, csak az idei évben majdnem 30 ezer ember halt bele a betegségbe, mely élete során minden 9 férfiból 1-et érint. 
  

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés