Világító kék pizsamában aludhatnak a besárgult újszülöttek

2018. november 11. 4:19
Az újszülöttek besárgulása olyan gyakori jelenség, hogy szinte mindenki találkozott már vele. A kismamák persze nem örülnek, ha csecsemõjüknél megjelenik, hiszen késõbb mehetnek haza a kórházból vagy naponta vissza kell járniuk kezelésre. de különösebb aggódásra nem ad okot. Mégis sokak életét könnyíti meg, és az érintett csecsemõk is kevesebb stressznek lehetnek kitéve annak a találmánynak a használatával, melyet svájci kutatók fejlesztettek ki a medicalonline.hu híre szerint.

Az újszülöttek sárgaságát jelenleg a gyermekek inkubátorba helyezésével és kék fénnyel való besugárzásával kezelik. A megfelelõ hullámhosszúságú (470 nm) és intenzitású (30 mikrowatt/cm2) kék fény hozzájárul ahhoz, hogy a  bilirubin oldható formájúvá alakuljon, amitõl az újszülött viszonylag éretlen szervezete is képes megszabadulni. Az eljárás során az újszülöttnek csupaszon, egyedül, szemvédõvel felszerelve kell az inkubátorban lennie. Annak érdekében, hogy a gyermek szükségletei a kék fénnyel való besugárzás során is nagyobb mértékben ki legyenek elégítve, svájci kutatók egy olyan speciális hálózsákot vagy pizsamát alkottak, ami a viseléskor kék fényt bocsájt ki – számol be a PharmaOnline.

A kék fényt emittáló pizsama vagy hálózsák hagyományos pamut fonalai közé fényvezetõ szálakat is szõnek, amik egy elemes LED fényét vezetik a kívánt helyre. Ahhoz, hogy a szálakból kilépõ fény a pizsama belsõ oldalán, az újszülött testére világító irányban lépjen ki, ne pedig a pizsama külseje felé, a szálakat megfelelõ technikával szövik össze.

Az optikai szálas pizsamának köszönhetõen az újszülöttkori sárgaság miatt kezelt gyermekek a terápia alatt nem szigetelõdnek el a környezetüktõl, hanem a kezelés alatt is szoptathatók, táplálhatók, babusgathatók, és – az inkubátorral szemben – a kéken világító hálózsák vagy pizsama esetén le lehet mondani a szemeket védõ maszk viselésérõl is.

Van még teendõ a gyártás elõtt

Az ipari mértékû gyártás elindulása elõtt szükség van a pizsamák fényintenzitásának növelésére” – mondja a termék fejlesztésében résztvevõ dr. Maike Quandt; ehhez azonban csupán nagyobb intenzitású fényt kibocsájtó LED-ek alkalmazására van szükség.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában