Gerincműtétet végeztek magzatokon Nagy-Britanniában

2018. október 28. 15:18
Először hajtottak végre gerincműtétet olyan, még az anyaméhben növekvő magzatokon az Egyesült Királyságban, akik egy súlyos születési rendellenességben, nyitott gerincűségben szenvedtek. A 24.hu híradása alapján ezzel a szigetország lett a negyedik a világon, ahol ilyen beavatkozást sikeresen elvégeztek.

A sebészek két nyitott gerinccel rendelkező magzaton hajtották végre a műtétet – írja az IFLScience. Az operációban egy 30 fős csapat vett részt, egy-egy beavatkozás 90 percet vett igénybe. A műtétek múlt nyáron zajlottak, a szakértők most pedig ismertették eredményeiket: az anyák és a gyermekek egyaránt jól vannak.

A nyitott gerinc egy születési rendellenesség, melyben bizonyos csigolyák nem képesek teljesen körülölelni a gerincvelőt. A rendellenesség igen súlyos komplikációkkal járhat: az idegek súlyos sérüléseket szenvedhetnek, ráadásul az agy is károsodhat.

Jan Deprest, az University College London Hospital (UCLH) munkatársa és a csapat tagja szerint a műtét során fel kellett nyitniuk a méhet, helyre kellett állítaniuk a magzat gerincét, végül pedig úgy kellett bezárniuk a méhet, hogy a magzatok egészségesen fejlődhessenek tovább. A szakértő hozzátette: az efféle beavatkozásokról már bebizonyosodott, hogy rövid és közép távon is pozitív eredményeket hoznak.

Hasonló operációkat eddig csak az Egyesült Államokban, Svájcban és Belgiumban végeztek. Az orvosok bíznak benne, hogy ahogy egyre több és több országban válnak képessé a műtétre, úgy lesz olcsóbb az eljárás.

Mivel a nyitott gerinc az egyik leggyakoribb fejlődési rendellenesség, kiemelten fontos, hogy hatékony és olcsó módszert találjanak a kezelésére. A betegeken életük során gyakran kell végrehajtani folyadékcsapoló műtéteket az agyban, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a fejlődés korai szakaszában, a méhben elvégzett operációkkal 50 százalékkal lehet csökkenteni az efféle beavatkozások szükségességét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés