Sikeresnek bizonyult a HIV fertőzést megelőző tabletta

2018. október 25. 16:49
Az elmúlt években, hála az erőfeszítéseknek, jelentősen csökkent a HIV fertőzés veszélyessége. Ugyanakkor a vírus még mindig jelen van és újabb embereket fertőz meg világszerte. Az Index cikke alapján azonban egy antivirális tabletta még a legveszélyeztetetteknélis jelentősen csökkentette a fertőzések számát.

Az úgynevezett PrEP ( Pre-exposure prophylaxis, kitettség előtti védekezés) módszer az AIDS terjedését a HIV-fertőzés előtti időszakra koncentrálva igyekszik visszaszorítani. Bár egyéni szinten már néhány éve biztató eredményeket értek el vele, a Lancet HIV orvosi szaklapban közölt új tanulmány az első, amely nagy mintán vizsgálta a módszer hatását az AIDS-et előidéző vírus visszaszorításában.

A kutatás meleg és biszexuális férfiakat vizsgált, a körükben rekord alacsony szintre, közel egyharmaddal esett vissza az új fertőzöttek száma.

Az Új-Dél-Wales államban élő alanyok a Truvada nevű tablettát szedték. A kúrát megelőző 12 hónapban az új fertőzések száma még 149 volt, az azt követő első évben viszont már csak 102. Bár az eredményeket nem lehet egy az egyben a heteroszexuális népességre is általánosítani, az elért csökkenés így is biztató a kutatók szerint. A meleg és biszexuális férfiak körében látott visszaesés sebessége világelső. 

– Ezek a számok a legalacsonyabbak, mióta 1985-ben elkezdék figyelni a HIV-et – mondta Andrew Grulich az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A globális AIDS-ellenes harc az utóbbi években jó eredményeket ért el, a kilencvenes évekre jellemző évi 3 milliós számhoz képest képest 2017-ben már csak 1,8 millió új HIV-fertőzöttet regisztráltak. Az ENSZ a vállalása szerint 2030-ra felszámolná a járványt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés