Végleges és hivatalos az egészségügy kettészakadása?

2018. október 23. 5:58

Kincses Gyula
Látszólag apróság, és jelentéktelen/logikus az a most nyilvánosságra került módosítás, amely szerint „108/B. § A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató közfinanszírozással lekötött kapacitásai terhére nem nyújthat nem közfinanszírozott ellátást”.

Ez a módosítás véglegesíti az egészségügy kettészakadását gazdag és szegény egészségügyre, hiszen az állami (közfinanszírozott) egészségügy nem nyújthat legálisan többletpénzért többletszolgáltatást.

Egyszerű példa, hogy értsük. Tételezzük fel, hogy bérletünk van a MÁV-nál, de csak a személyvonat másodosztályra. Ha valamiért éppen nem jó nekünk a fapados, vagy nem is jön, akkor nem vehetünk kiegészítő jegyet a gyorsra, vagy ugyanazon a vonaton az első osztályra. Tessék átszállni egy magántársaság magán vonatára. Ott persze nem fogadják el a bérletet, nem kiegészítő jegyet kell vennünk, hanem a magánvonatra szóló többszörös árú „magánjegyet". Ha másként akarok utazni, akkor kétszer fizetek ugyanazért.

Ez jön az egészségügyben is: Nem vásárolhatok kiegészítő szolgáltatást, és ha mást, máshogy, máshol akarok, akkor menjek el a magánba, és fizessem ki még egyszer magasabb áron azt, ami amúgy a társadalombiztosítás terhére ingyen jár nekem.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában