Felháborodott reakciókat váltott ki a szívsebész elküldése

2018. szeptember 24. 0:56
A hét közepén írta meg a 24.hu, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet elküldte egyik legjobb és legképzettebb szívsebészét, aki csapatával az orszában egyedüliként végzett kis metszéssel járó, ún. miunimálinvazív szívműtéteket. A döntést súlyos jogi-etikai vétséggel magyarázták.

 A hírre szakmai és laikus körökben is sokan reagáltak indulattal, érthetően, hiszen az osztályvezető főorvos, továbbá kollégájának távozásával nincs, aki ilyen műtét elvégzésére vállalkozna, ráadásul az említett vétség a beteg érdekét szolgálta. Viszont olyanok is felháborodtak, akik más esetben a legszigorúbban elítélik az állami– és magápraxis keveredését.

A szívsebészt, akinek nevéhez több különleges, újító operáció is fűződik, egy műtét miatt bocsátották el az intézetből. Egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy hibás, már cserére szoruló implantátum volt a mellében. Székely László és orvosi csapata szívbillentyűműtétet hajtott végre a páciensen, akinek sérült implantátumát az operáció közben el kellett távolítani. Az orvos úgy döntött – hogy a betegnek ne kelljen hónapokig aszimmetrikus mellkassal, egyoldali protézissel élnie, kiheverni a műtétet, elkerülve egy újabb, későbbi operációt – plasztikai sebész segítségét kéri, aki meg is érkezett az operáció közben, és beültetett egy új mellimplantátumot – mesélte informátorunk.

Székely Lászlóval reggel közölték, hogy mivel külső, megbízási szerződéssel nem rendelkező intézményből hívott orvost, távoznia kell a kardiológiai intézetből.

Székely távozásával az intézményben megszűnik a minimálinvazív, kis metszésből végzett billentyűműtétek lehetősége. Információnk szerint óriási a felháborodás nemcsak a Kardiológiai Intézetben, hanem az ügyről értesülő orvosok között is. Információnk szerint a szívsebész távozásával együtt egy másik szívsebész már beadta felmondását a Kardiológiai Intézetben.

A 24.hu megkeresésére Dr. Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója a következőképpen reagált:

A betegutak teljes és tudatos összekeverése, vagyis az államilag finanszírozott szívműtét és a privát plasztikai műtét egy időben történő elvégzése nem engedélyezhető.

A hatályos jogi és etikai szabályokat még a legkiválóbb szakembereknek is be kell tartaniuk, jóérzésű és felelősségteljes orvosként nem hozhatnak betegeik nélkül döntéseket az ő életüket befolyásoló kérdésekben. Ezen túl a dokumentációs rend szigorú megsértése azzal, hogy egy szívműtét alatti nem sürgős, ismeretlen típusú és forrású implantátummal egy jogtalanul elvégzett emlőplasztikai beavatkozás kerül tudatosan elrejtésre, súlyosbította a történetet.

A Pesti Srácok pénteken arról számolt be, hogy két nap után Dr. Székely László visszatérhetett az Országos Kardiológiai Intézetbe, s az év végéig marad.

Ugyanakkor a 24.hu aznap délután az Állami Egészségügyi Ellátó Közponra hivatkozva már cáfolta ezt az értesülést.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szépészeti műtétet a szépésznél, sok pénzért. Különösen ha egy nem szerződött plasztikai sebész végezte a cserét a kórház műtőjében, eszközeivel, idejében. Legyen bármilyen ügyes is meg még főorvos is, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Hány ilyen műtét volt? Egy sima osztályos orvos ilyesmit megengedhetett magának? Én is fel vagyok háborodva, na nem a kirúgás miatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában