Egy bélbaktérium képes megváltoztatni a vércsoportot

2018. szeptember 24. 0:53
Műtétnél, vérátömlesztésnél köztudottan az az egyik legfontosabb kérdés, hogy sikerül-e elegendő, a beteg vércsoportjának megfelelő vért biztosítani. A tudósok már régóta próbálkoznak azzal, hogy mesterségesen hozzanak létre 0-ás vért, hiszen ezt alkalmazni lehet más vércsoportúaknál is. A medicalonline információja szerint kanadai kutatók most egy bélbaktérium felhasználásával minden eddiginél nagyobb sikerrel jártak.

Kanadai kutatók metagenomikai módszerrel nemrégiben egy olyan enzimet fedeztek fel és tettek szabadalommal védetté, ami a korábban ismert enzimeknél 30-szor hatásosabban képes a felszíni vércsoport-antigének eltávolítására. 

Miután rovaroknál és a piócáknál sem sikerült a célnak megfelelő enzimet megtalálni, a bélben élő baktériumoknál bukkantak rá a keresett fehérjére. 

Valószínűsíthető, hogy mindez a vércsoport antigének valamint a bélfalat beborító és a bélbaktériumok „kihorgonyzását” segítő mucinréteg kémiai szerkezetének a hasonlóságaira vezethető vissza. A mucin mint glikozilált fehérje szénhidrátjai ugyanis hasonlóságot mutatnak a vörösvértestek felszínén lévő vércsoport-antigénekkel.

Az univerzális 0-s vércsoport előállítására alkalmas enzimmel kapcsolatos eredményeiről az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society; ACS) éves, Bostonban tartott ülésén számolt be Stephen Withers kutatócsoportja. Az eredmények publikáció formájában még nem láttak napvilágot. A kutatócsoport úgy véli, hogy az enzim szerkezeti módosításával a felszíni antigének eltávolítása még hatékonyabbá tehető.

Az, hogy a vérkészítmények előállítása során mikor lesz alkalmazható a vércsoport-tulajdonságokat megváltoztató enzim, egyelőre nem válaszolható meg. 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés