Nem igaz, hogy a zsíros tejtermék ártalmas?

2018. szeptember 21. 5:10
Legalább egy, de inkább két nemzedék nőtt fel abban a biztos tudatban, hogy a tejtermékekből legfeljebb a soványakat szabad fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében, s a vaj helyett mindenki válasszon inkább margarint. Azt már tudjuk, hog a margarin sokkal ártalmasabb a vajnál, de a hvg-ben idézett újkeletű cikk szerint a zsíros tejtermékeket fogyasztók is tovább élnek az ilyen ételeket elutasítóknál.

Egy friss tanulmány szerint a zsírban gazdag tejtermékek fogyasztása jót tesz a szívnek és az érrendszernek – írja az Evening Standard a londoni King's College kutatóinak a The Lancet nevű orvosi folyóiratban publikált tanulmánya alapján.

A kutatásban 21 ország 130 ezer önkéntesét vizsgálták kilenc éven át négy csoportban: az egyik csoport semmilyen tejterméket nem fogyaszthatott, a másik kevesebb, mint napi egyszer, a harmadik naponta egyszer-kétszer evett tejterméket, míg a negyedik csoport tagjai kettőnél többször. Napi egy adagnak számított egy pohár tej, egy pohár joghurt, egy evőkanál vaj, vagy 15 gramm sajt.

A kutatás pedig arra jutott, hogy akik napi háromszor ettek zsíros tejtermékeket, azok negyedannyira voltak hajlamosak a korai halálozásra, mint azok, akik naponta egynél kevesebbszer ettek ilyen ételeket.

A kutatás azt is megállapította, hogy a zsírszegény vagy a zsíros tejtermékek fogyasztásának hatásai között marginális volt a különbség, mindkettő ugyanolyan jót tett, így most megdőlni látszik az a nézet, hogy a zsíros tejtermékek károsak lennének az egészségre. Azt viszont megállapították, hogy a tej és a joghurt fogyasztása egészségesebb, mint a vajé és a sajté.

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy mi lehet az oka az érdekes összefüggésnek, de az Evening Standard megjegyzi, hogy egy 2014-es, 100 ezer fős svéd kutatás a mostaninak éppen az ellenkezőjére jutott: a kutatók ott azt állapították meg, hogy a több tejet fogyasztóknak gyakrabban törtek el a csontjaik, és nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés