Egyszerre van meg az egészségügyben a szükségkórházak nyomora és a világszínvonal

2018. szeptember 15. 05:33

Ma az egészségügyünk sok mindenre képes, egyszerre van jelen benne a szükségkórházak nyomora és a világszínvonal. Világszenzáció, hogy magyar orvosok sziámi ikreket választanak szét Bangladesben, közben a magyar betegek bolyonganak, és fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak. Egy gigantikus, vastag falú labirintus az egészségügy, amit kétségekkel teli emberek közelítenek meg…

2018. szeptember 15. 05:33
Dr. Kovácsy Zsombor

Az  1997-es egészségügyi törvény egy akkor világszínvonalú betegjogi kódexet is bevezetett. A várólisták nyilvánossága is egy nagyon komoly előrelépés. 2007 óta mindenki megnézheti a saját pozícióját, tudhatja, hogy mikorra tervezik az ellátását, két hónapot vagy két évet kell várnia rá. Össze lehet hasonlítani az intézményeket is.

Mégis a várólistákat tartják a legnagyobb problémának az emberek.

Angliában és az Egyesült Államokban is vannak várólisták.  Vannak a magyar egészségügynek olyan problémái, amik nem a magyar egészségügy sajátos gondjai, hanem vagy a társadalom habitusából, vagy a közállapotaink jellegéből adódnak. Például a türelmetlenség a betegek és az orvosok részéről az utakon is megfigyelhető. Az egészségügy nem egy zárvány, nem független az össztársadalmi állapotokról. De vannak olyan jelenségek is, amelyek általában az egészségügyre jellemzőek szerte a világban. Az például, hogy meghalnak betegek a kórházban, a sajtóban néha szenzációként jelenik meg. Persze lehet ennek oka az, hogy rossz az ellátás, de lehet az is, hogy az illetőn nem lehet segíteni. Mindezek mellett sajnos vannak kifejezetten a mi egészségügyünkre jellemző gondok, mint a széttöredezettség és a hatalmas színvonalbeli különbségek…

A szembenézés és a problémák őszinte feltárása a jelenlegi kormányzatra sem kimondottan jellemző.

Nem divat őszintén szembenézni az egészségügy állapotával, és megpróbálni gatyába rázni a rendszert. Volt egy földrengésszerű próbálkozás: amikor Molnár Lajos miniszter gyakorlatilag minden frontot megnyitott, a gyógyszeripartól kezdve, az intézmények átlátható működésén át a hálapénzig. Ez óriási ellenállást szült a változásokkal szemben. Rajta kívül nagyon óvatos lépésekkel próbált mindenki előrehaladni, de egy 4 éves kormányzati ciklushoz képest a rendszerátalakítás haszna csak hosszabb távon mutatkozna meg, viszont a költségei azonnal jelentkeznek. Nem csoda, hogy a nagy reformlendület általában kifullad, mire nemcsak papíron, hanem a rendelőkben is tisztába kellene tenni a viszonyokat.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2018. december 07. 20:46
Sajnos egyet kell értenem DR. Kovácsy Zsomborral. Bár én másként látom ezt, az egész világon. Mindenütt van a lakosságnak olyan része, aki az anyagi lehetőségeit akár helyi, akár külföldi egészségügyi szolgáltatások igénybevételére tudja felhasználni Az a szomorú, hogy a lakosságnak ez a része elhanyagolható a lakosság többségét kitevő részhez viszonyítva. A különbséget én természetesnek fogom fel, de a szükségkórház nyomora és a világszínvonal közti különbséget, a nyomor nyomasztó volta miatt elfogadhatatlannak tartom.
kecal
2018. november 06. 11:24
A kórházban a beteg a szükséges orvosi ellátást megkapja, azonban az ápolása (etetés, itatás, pelenkázás, vele való foglalkozás) a legtöbb esetben nincs megoldva. Mert 10-20 betegre jut egy nővér, akinek a munkaidejébe még belefér a gyógyszerek, reggeli, ebéd, vacsora kiosztása, ágytálazás, vérvétel, adminisztráció, stb., de más már nem. Az ápolást a magyar eü. és közgazdászai olyan fölösleges hotelszolgálatnak tekintik, amelyre nincs pénz. Pedig a szükséges ápolószemélyzet hiányában be kellene csukni a kórházi osztályokat.
karakán
2018. november 06. 11:23
Ja és a hab a tortán,amikor a ballibsi bagázs pánikot keltve orditja hogy NINCS ORVOS,MENEKÜLNEK,miközben maga a balliberálisok propagálják leginkább a kivándorlást...pedig igenis ,megvan a kellő orvos,csak szépen magánszektorban gazdagodnak...megoldható lenne,hogy a heti 40 munkaórából a felét, állami intézményben töltsék..dehát a pénz,ugye??
karakán
2018. november 06. 11:22
No meg beszélhetnénk a rengeteg drogosról,mert én tuti kifizettetném velük a gyógyitàs költségeit...megnézném mennyien nem fizetnek egy fillért sem a közösbe,de követelőznek,mentősöket ,orvosokat bàntalmaznak..egyébként ha megint nyugat:Angliàban csak a hàzidokihoz 2hét a vàrólista..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik