Erős fájdalomcsillapító, mégsem okoz függőséget

2018. szeptember 2. 20:26
Krónikus fájdalomtől szenvedők sorsát könnyítheti meg az az újonnan kifejlesztett fájdalomcsillapító, melyet egy kaliforniai kutatócsoport hozott létre. Az új szer nem okoz függőséget, ugyanakkor hatása erősebbnek tűnik az elterjedt opionid tartalmú gyógyszereknél. Az AT121 nevő hatóanyaggal kapcsolatos eredményekről az Index számolt be nemrégiben. Dr. House valószínűleg értékelné a tudósok erőfeszítéseit.

Az utóbbi években az Egyesült Államokban egyre súlyosabb problémát okoz az opioidfüggőség. Tavaly ősszel Donald Trump amerikai elnök már egészségügyi szükségállapotot hirdetett a probléma kezelésére.

Egy júniusi tanulmány szerint minden ötödik fiatal amerikai felnőtt opioidok miatt hal meg. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint az opioidok, beleértve a vényköteles változatokat, a heroin és a fentanil rekordot jelentő több mint 42 ezer amerikai halálát okozták 2016-ban. A becslések szerint csak ebben az évben 1,7 millió évnyi emberélet veszett oda idejekorán az opioidok miatt, ami több, mint amennyi a HIV/AIDS, a magas vérnyomás és a tüdőgyulladás számlájára írható. A vizsgált évben minden 65. amerikai halálát opioid fájdalomcsillapítók okozták, ami 2001-hez képest 296 százalékos növekedést jelent.

Az opioidproblémára az is segít ráirányítani a figyelmet, hogy az utóbbi években több híresség halálában is szerepet játszottak ezek a szerek: 2016-ban Prince gyógyszer-túladagolásban halt meg, és 2017-ben Tom Petty halálát is ez okozta.

Az AT121 nevű új anyag az első eredmények szerint hatékonyabb, mint a morfin, de úgy, hogy közben nem idéz elő eufóriát és bódultságot, amelyek a hagyományos opioidok esetében gyógyszerfüggőség kialakulásához vezethetnek. Eddig patkányokon és majmokon tesztelték, most zajlanak az utolsó biztonsági vizsgálatok a klinikai tesztek megkezdése előtt.

Az opioidok működésmódjának a lényege, hogy hozzákapcsolódnak a Mu opioid nevű receptorokhoz, amivel egyrészt blokkolják a fájdalmat, de másrészt az újrahasználatot, így a függőséget ösztönző kellemes érzést is kiváltják. Az Astraea Therapeutics nevű cég kutatói által kifejlesztett új hatóanyag trükkje, hogy nemcsak a mu opioid receptorokhoz, hanem egy másik csoporthoz, a nociceptin receptorokhoz is kötődnek, amelyek az ösztönös és érzelmi viselkedés szabályozásában játszanak szerepet.

Az eredmények szerint ez fokozza a fájdalomcsillapító hatást, de egyúttal blokkolja az élvezeti hatást is. A kísérletekben a morfin szokásos adagjának századrészét adták majmoknak, mégis azonos hatást értek el vele. Amikor pedig a majmok szabad hozzáférést kaptak a szerhez, nem próbáltak meg további adagot szerezni belőle. Emellett az opioidok olyan további mellékhatásai se jellemzőek a szerre, mint a viszketés vagy a légzési nehézségek.

A kutatók a Science Translational Medicine szaklapban tették közzé az eredményeiket. A következő lépés a szer biztonságosságának további tesztelése, aztán ha minden rendben, jöhetnek az emberekkel folytatott klinikai vizsgálatok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés