Ne főzze túl a káposztát, véd a bélráktól!

2018. augusztus 23. 6:46
Lám, sokak örömére most már a töltött káposztáról is kiderült, hogy egészségvédő hatása van. Legalábbis az MTI híre szerint a benne lévő káposztának mindenképpen, legalábbis akkor, ha még kicsit ropogós. Úgyhogy a népdalbeli Vargánénak is vigyáznia kéne, meddig főzi azt a bizonyos zöldséget!

A keresztesvirágú zöldségekről, amilyen például a káposzta, a brokkoli vagy a kelkáposzta, már régen kimutatták, hogy jótékony hatással vannak a belekre, az azonban eddig nem volt egyértelmű, hogy ezt pontosan milyen módon fejtik ki. A londoni Francis Crick Intézet kutatói azonban most kimutatták, hogy a zöldségek emésztése során rákellenes vegyületek termelődnek – írja a BBC hírportálja.
    
A kutatók egereken és laboratóriumi körülmények között növesztett miniatűr beleken vizsgálták, hogy a zöldségek milyen hatással vannak a belek falára.
    
A bőrhöz hasonlóan a belek felülete is regenerálódik, ami nagyjából négy-öt napot vesz igénybe. Ez a folyamatos megújulás azonban csak szabályozott körülmények között lehetséges, máskülönben rák vagy bélgyulladás kialakulásához vezethet.
    
Az Immunity című folyóiratban publikált eredmények szerint a keresztesvirágú zöldségekben megtalálható vegyületek kulcsszerepet játszanak a folyamatban.
    
A kutatók az indol-3-karbinol nevű vegyületet tanulmányozták, amely ezeknek a zöldségeknek a rágásakor termelődik. „Fontos azonban, hogy a zöldségek ne legyenek túlfőzve, csak semmi szottyadt brokkoli" – mondta Gitta Stockinger, a kutatás egyik résztvevője. A gyomorsav átalakítja a vegyületet, amikor az folytatja útját az emésztőrendszerben. A bél alsó szakaszába érve megváltoztathatja a bélfal regenerálását végző őssejtek, valamint a gyulladást szabályozó immunsejtek viselkedését.
    
A tanulmány azt mutatta, hogy az indol-3-karbinol vegyületben gazdag étrend megóvta az egereket a ráktól, még azokat is, amelyek genetikai adottságaik miatt a magas kockázatú csoportba tartoztak. A védelmet nyújtó étrend nélkül a bélsejtek kontrollálatlanul osztódtak.
    
– Még ha az egereknél be is indult a tumor kifejlődése, a megfelelő étrendre való átállás megállította annak előrehaladását – hangsúlyozta Stockinger, aki maga is csökkentette étrendjében a húsok és növelte a zöldségek mennyiségét – Időről időre rengeteg táplálkozási tanácsot kapunk, és általában nagyon zavarosak az ok-okozati összefüggések. Ebben a tanulmányban azonban mi molekuláris szinten megmutattuk, hogy miként is működik ez a rendszer.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés