Szálló portól is rezisztenssé válhatnak baktériumok

2018. augusztus 12. 5:50
Kínai tudósok kezdték vizsgálni néhány világváros levegőjét molekuláris technológiával az Origo cikke szerint, hogy megállapítsák, az ott szálló por milyen alkotórészeket tartalmaz.

Kimutattak a mintákban 30 különböző olyan géntípust, amelyek hétféle antibiotikumnak állnak ellen. Hat város levegőjében találtak olyan rezisztens géneket, amelyek ellenállnak az egyik leghatásosabb antibiotikumnak, a vancomycinnek is.

Az antibiotikum-rezisztencia az antibiotikum túlzott használata miatt alakul ki, amikor sok baktérium ellenállóvá válik a mindennapokban használt antibiotikumokkal szemben, így azok nem lesznek hatékonyak a különböző fertőzések legyőzésében. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztens gének képesek egyik baktériumból a másikba, sőt a baktériumból a környezetbe átterjedni.

A kínai kutatócsoport Jao Mao-seng vezetésével 19 várost, köztük San Francisco, Peking és Párizs levegőjét vizsgálta, az antibiotikum-rezisztenciát hét antibiotikum esetében tanulmányozta. Pekingben találták az antibiotikum-rezisztens gének legsokszínűbb csoportját, 18 különböző altípust mutattak ki, míg San Francisco levegőjében volt a legmagasabb az ilyen gének szintje.

Jao szerint számos ország hozott intézkedéseket ezen probléma kezelésére, például ellenőrzik a szennyvízben, a gyógyszergyárakban és az állattenyésztésben az ARGs-szintet. A városi levegőben jelen lévő antibiotikum-rezisztens génekre azonban nem fordítanak elegendő figyelmet – hangoztatta.

Az Environmental Science and Technology folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy egyes térségekben az elmúlt évtizedben nőtt az ilyen gének jelenléte a levegőben. Ezek a gének képesek hozzátapadni a levegő részecskéihez és átterjedni más térségekre, olyan helyekre, ahol kevesebb antibiotikumot használnak, ami növeli annak lehetőségét, hogy új antibiotikumnak ellenálló baktérium tenyésztődjön.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés