Már a petefészek is lehet mesterséges

2018. július 9. 15:40
Úgy tűnik, a gyermekvállaláshoz szükséges szervek mesterséges úton való pótlására igen nagy igény mutatkozik. Ezeken a hasábokon már beszámoltunk mesteréges méh, sőt művi spermiumok létrehozásáról is, most pedig dán kutatók az MTI beszámolója szerint mesterséges petefészek létrehozásában értek el komoly előrelépést.

Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet és azokon a nőkön segíthet, akik – többek között kemoterápia miatt – elveszítik a fogamzóképességüket.
    
A dán kutatók szöveteket emeltek ki a petefészekből és módosították őket, hogy később, amikor a nő gyereket szeretne, vissza lehessen ültetni. A rák ellen használt kemoterápia vagy sugárterápia gyakran károsítja a petefészket és okoz meddőséget.
    
A termékenység megőrzésének egy módja a petefészek szövetének átültetése, vagyis a szerv egészének vagy egy részének eltávolítása és lefagyasztása még a károsodás előtt, hogy később használni lehessen.
    
Akinél azonban rákot diagnosztizálnak, megvan az esélye arra, hogy az eltávolított szövetben is lehetnek rákos sejtek és a transzplantáció után visszatérhet a betegség. A kockázat ugyan „igen kicsi", de a leukémiás vagy a méhből kiinduló rákban megbetegedett nőknek mégsem valószínű, hogy javasolnák a transzplantációt.
   

A kockázat megszüntetése érdekében a koppenhágai Rigshospitalet tudósai rákkezelés előtt álló páciensektől vettek tüsző– és petefészek–szövetmintát. Ezután eltávolították a szövetből a rákos sejteket, hogy csak a fehérjékből és kollagénből álló „váz" maradjon hátra, ezen a vázon sikerült a tüszőket érlelniük.
   

A mesterséges petefészket" egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak és növekedésnek indultak. Szakértők szerint az eredmények „izgalmasak", de még szükség van emberi klinikai tesztekre. Az eljárás más meddőségi kezelésekre is hatással lehet. Stuart Lavery, a londoni Hammersmith kórház meddőségi szakembere szerint az átültetett petefészek petesejtek ezreit tartalmazza, melyek a fogamzást lehetővé teszik, szemben az IVF-fel (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés), amelynek során egyetlen petesejtet termékenyítenek meg laboratóriumban és ültetik vissza a méhbe.
   

Gillian Lockwood, az walsalli Midlands Fertility Services orvosigazgatója szerint a peteszövet-átültetés további előnye, hogy a veszélyes kemo– vagy sugárterápia után a nők ciklusa újraindulhat, így nem lesz szükség hormonpótló kezelésre. A klinikai teszteket három-négy éven belül megvalósíthatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés