Itthon kapott új tüdőt a 13 éves Dorka

2018. április 20. 10:53
Március végén sikeresen végrehajtották az első gyermeken elvégzett magyarországi tüdőátültetést. Az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem által közösen végrehajtott beavatkozásról az intézmények sajtótájékoztatón számoltak be, amely a megható pillanatokat sem nélkülözte – adta hírül a 24.hu.

A 13 éves Máté Dorka ritka születési rendellenességben, cisztás fibrózisban szenvedett, amely hazánkban évente körülbelül 20 gyermeket érint: következtében gyakorlatilag megszűnik a tüdőben a légcserére alkalmas terület. De nagyon ritka, hogy a betegség már gyermekkorban annyira súlyos legyen, hogy csak a szervátültetés segíthet. A műtét előtt a kislány annyira rossz állapotban volt, hogy „gyakorlatilag nem volt tüdeje”, oxigénhez kötve, fulladva, szenvedve élte mindennapjait.

A műtét után négy nappal pedig már mosolyogva fogadta orvosait, itt újjászületés történt – emelte ki Dr. Elek Jenő, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Központi Intenzív Terápiás Osztály vezetője.

Maga a műtét hat órán át tartott, és orvosi szempontból szerencsére eseménytelen volt, jól sikerült. Hosszú folyamata volt, már önmagában az, hogy a kislány állapotát annyira feljavítsák, hogy alkalmas legyen a műtétre, és a lábadozással most újabb megpróbáltatások várnak rá, de akik ismerik, nem féltik.

Klassz kiscsaj, derűvel csinálta végig az egészet – fogalmazott Dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Mellkasi Központjának vezetője. A jelen lévő orvosok egyébként mind Dorka nagyszerűségét, optimizmusát, energiáját hangsúlyozták.

Néhány percre Dorkát is kapcsolták a kórházi szobájából, Skype-on köszöntötte mosolyogva, csillogó szemmel az újságírókat.

Hatalmas fellélegzés volt számomra. Korábban sokat romlott az állapotom, de jól éreztem magam, amikor felébresztettek, szóval bátran ébredtem.
Az első lélegzetvétel fájdalmas volt, de utána belejött, négy nap múlva már segítség nélkül, önerejéből tudott sétálni. Légzésfunkciója a műtét előttihez képest duplájára nőtt, ami eleinte fura érzés volt: eleinte úgy érezte, még a hasában is levegő van, annyira szokatlanul sok volt számára. A doktorok viszont megnyugtatták.

Fontosnak tartotta még elmondani, hogy van egy bakancslistája, például meg szeretné látogatni Ausztráliában élő unokatestvérét, és megtanulni síelni, illetve ahogy ő maga fogalmazott: „bepótolni a 13 évet”. A bakancslista bejelentését még általános derültség fogadta, de a kislány utolsó szavai után volt némi csend a teremben…

Tudott róla, hogy milyen súlyos az állapota, ő kérte, hogy segítsenek, mert neki nem élet az élet állandóan oxigénpalackhoz kötve. Hihetetlen egyénisége van Dorkának, ha már kicsit van levegője, ha már kicsit nem fáj, akkor neki nincs betegségtudata. Él azokkal a lehetőségekkel, amik vannak, a legtöbbet kihozni belőlük – mondta a 24.hu-nak a kislány édesanyja.

Ez a szülőknek is segített elviselni a helyzetet, sőt az édesanya szerint legtöbbször Dorka tartotta bennük is a lelket. Ha minden jól megy, egy év múlva a kislány újra iskolába mehet, teljes életet élhet, de élethosszig tartó kapcsolat köti majd össze orvosaival.

Levegőt kap és működik

Laikusként a XXI. században már nem tűnik párját ritkítónak a szervtranszplantáció, Magyarországon az elmúlt fél évben történt az 500. szívátültetés és a 10 ezredik transzplantáció. Egy év alatt a Semmelweis Egyetemen több mint 50 szív, 170 vese–, közel 80 máj–, 4 hasnyálmirigytranszplantáció történt, az Országos Onkológiai Intézettel együttműködésben 25 tüdőtranszplantáció zajlott Budapesten – emelte ki Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese.

A gyerekekkel kapcsolatban más a helyzet. Már csak testméretükből fakadóan is sokkal nagyobb a kihívás, nem is beszélve a lelki teherről. És ahogy említettük, nagyon ritka, hogy valakinek gyermekkorban legyen szüksége új tüdőre, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a világon eddig kevesebb mint száz ilyen beavatkozást végeztek. Hazánk évi egy-két ilyen műtéttel a világ egy-két százalékát adja. Ez pedig már hatalmas siker.

Gyereknek csak gyerek tüdejét lehet beültetni, mert pici a mellkasa, több más tényező mellett a testméret dönti el, kinek melyik szerv alkalmas. Egyik oldalról iszonyatos tragédia, hiszen elveszítünk egy gyereket, a másik oldalról viszont szerveit átültetve több életet is megmenthetünk – nyilatkozta a 24.hu-nak Dr. Rényi-Vámos Ferenc.

Az alkalmas donorszerv eltávolítását hat órán belül meg kell kezdeni, és ugyancsak órákon belül a indulnia kell a beültetésnek. Hosszú és bonyolult művelet, míg a tüdőt összekötik például az erekkel, majd: Levegőt kap és működik. Minket is »meglep«, de működik. Onnantól dolgozik önállóan, hogy az erekkel össze van kötve és megy a levegő – fogalmaz az orvos.

Dorkának az egyéves regeneráció után élete végéig gyógyszereket kell majd szednie, nehogy szervezete kilökje új tüdejét, ezek a gyógyszerek – ahogy itt írtuk – gyengítik immunrendszerét, soha nem kerülhet ki orvosai látóköréből. Ettől függetlenül teljes életet élhet, utazhat, sportolhat, nyugodtan síelhet is, ahogy szeretné.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában