Új állat növesztettek a brit nőnek

2018. április 13. 4:14
Kétségbeejtő helyzetben élt évek óta az a brit asszony, akinek rosszindulatú daganat miatt kellett eltávolítani az alsó ajkát és az állát, de emiatt sem enni, sem beszélni nem tudott, az esztétikai szempontokról nem is beszélve. Most egy eddig még ilyen átfogó módon a viláágon sehol nem használt eljárással pótolták az arcából a hiányzó részeket – számolt be az MTI.

Nottinghami és wolverhamptomi sebészeknek új eljárással sikerült rekonstruálniuk az arc alsó részét: a páciens saját bőrét és csontját „húzták rá" egy keretre. A disztrakciós oszteogenezisnek nevezett eljárás már sok éve ismert, ám soha nem alkalmazták ilyen módon – magyarázta a BBC-nek Dilip Srinivasan, a Nottinghami Egyetemi Kórház áll– és arcsebésze.
   
Az eljárás során a különálló csontelemek között fokozatosan alkalmazott húzóerő hatására új csont képződik. A „keret", melyet a notthingami Queen's Medical Centre orvosai készítettek, állványzatként szolgált a csontoknak és a bőrnek. Az operáció óta a beteg álla 9 centiméteresre nőtt.
    
A szakemberek azt remélik, májusban egy végső műtéttel eltávolíthatják a keretet. A wolverhamptomi beteg 2015 januárjában talált egy kinövést a nyelve alatt. Miután megállapították, hogy rákos daganata van, manduláit, alsó ajkát, nyelve egy részét és az állát is el kellett távolítani.
    
Azóta bőrátültetéssel kétszer is megkísérelték helyreállítani az arcát, sikertelenül. Műállkapocs használatára nem volt képes, ezért most azt reméli, az eljárással javul az életminősége. Srinivasan elmondta, hogy néhány korábbi operációnál sikerrel alkalmazták az eljárást, de olyan esetben, ahol a páciensnek csontja, bőre és izmai is hiányoznak, még soha.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés