Már a gonorrhea is képes szuperbaktériummá válni

2018. április 1. 2:59
Nem várt „ajándékkal” állított haza egy brit férfi délkelet-ázsiai útjáról állandó partneréhez – tájékoztatott az MTI. Nem elég, hogy gonorrhea fertőzést kapott el, ráadásul a világon elsőként ez a baktérium az eddig használt antibiotikumok mindegyikének ellenáll.

A meg nem nevezett férfinak állandó partnere van Nagy-Britanniában, a kórokozót azonban Délkelet-Ázsiában kaphatta el, ahol idén szexuális kapcsolatba lépett egy nővel. A brit egészségügyi szolgálat (Public Health England) szerint ez az első eset, hogy a fertőzés nem gyógyítható a kezelésére szolgáló két antibiotikum, az azitromicin és a ceftriaxon kiombinációjával.
    
Az egészségügyi szakemberek most a férfi lehetséges más partnereit keresik. Gwenda Hughes, a szolgálat munkatársa a BBC-nek elmondta: „ez az első eset, hogy a betegség ilyen erős rezisztenciát mutat a kétféle hatóanyagra, valamint a legtöbb, általánosan használt antibiotikumra".
   
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centres for Disease Control) a konzultáció után egyetértett a brit szakemberekkel, hogy ez az eset az első a világon. A férfi fertőzésének elemzése után arra gondoltak, még egy kezelést ki lehet próbálni, jelenleg ezzel gyógyítják. A jövő hónapban derül ki, sikeres volt-e a gyógymód. 
    
Eddig másnál nem találták nyomát a szuperkórokozó fertőzésének, a férfi brit partnerénél sem. A gonorrheát a Neisseria gonorrhoeae baktérium idézi elő, védekezés nélküli szexuális aktussal terjed. A WHO tavaly júliusban figyelmeztetett az új, minden kezelésnek ellenálló kórokozók megjelenésére.
     
„A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is" – mondta el akkor Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája. 
    
A WHO becslései szerint évente 78 millió embert kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés