Vakok látását adhatja vissza ez a beültetés

2018. március 26. 6:28
Olyan betegek számára is reményt nyújthat az a kínai tudósok által kidolgozott technológia a jövőben, akiknek edddig reményük sem volt arra, hogy bármilyen kis mértékben is lássanak - számolt be a Gyártástrend portál. A szakemberek a fényt érzékelő receptorok pótlására találtak módot.

A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmányuk alapján a csapat az általuk kikísérletezett technológiával világtalan egerek látását (legalábbis részben) sikeresen visszaállították. A tudósok a rágcsálók megkárosodott fotoreceptorait (a fényt érzékelő struktúrák) titán-dioxid és arany nanodrótokból létre hozott mesterséges példányokra cserélték. A műreceptorok teszteléséhez először az egereket genetikailag módosították, hogy elősegítsék a természetes receptoraik leépülését.

A fém receptorokat csak ezután ültették be a kísérleti egyedekbe, és megfigyelték, hogy az állatok a zöld, a kék, illetve az ultraibolya fényekre reagálni kezdtek.
A pupilláik kitágultak, ami szintén megerősítette, hogy az új fotoreceptorok működnek. Az implantátumokat nyolc hétig hagyták az egerekben, és semmilyen mellékhatásra vagy sérülésre utaló jelet nem tapasztaltak.

Ami azt illeti, nem volt könnyű kideríteni, hogy mit és mennyire világosan látnak az egerek. Az új fotoreceptorok nem állították vissza a teljes színlátást sem.

Bár sok világtalan ember ezzel a kis hiányossággal is ki tudna békülni, mégis jelzés a csapat számára, hogy a tökéletes eredmény eléréséhez még sok munkára lesz szükség.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés