A cékla alkotórésze segíthet az Alzheimer-kór ellen

2018. március 24. 6:18
Az Alzheimer-kór is azok közé a betegségek közé tartozik, amelynek kutatásával egyre több orvoscsoport foglalkozik a világ minden táján. Mi is írtunk nem régen egy ígéretes irányról, amely az agy elektromos stimulálásával igyekszik célt érni. A 24.hu most egy egészen más, de szintén sikeresnek tűnő próbálkozásról adott hírt, amely a cékla egyik alkotórészét használja fel.

A cékla jellegzetes, vöröses színét egy betanin nevű glükozid adja. Ez a vegyület bizonyult most hatásos fegyvernek a demencia egyik legsúlyosabb formája, a Alzheimer-kór elleni harcban. A betegség egyik jellemző folyamata, meghibásodott fehérjék felhalmozódása az agyban. Ezt a folyamatot lassítja le jelentősen a betanin.

A kutatók ezt a tudást felhasználva olyan készítményt alkottak, ami sikeresen késleltetik az agyban a betegséget kísérő, bizonyos kémai reakciókat.

Ez csak az első lépés, de reméljük, hogy a felfedezésünk arra fog bátorítani más tudósokat is, hogy a betaninhoz hasonló hatású anyagokat keressenek, és olyan gyógyszereket alkossanak, amik megkönnyítik azoknak az életét, akik ezzel a betegséggel élnek
– nyilkatkozta Li-June Ming, a tanulmány társszerzője.

Az Alzheimer-kór pontos okai ismeretlenek, a betegség így jelenleg gyógyíthatatlan. A tudósok azt gyanítják, hogy a fő kiváltó ok egy béta-amiloid nevű peptid lehet, ami az agyban található fémekhez, például rézhez, vagy vashoz kapcsolódik, és oxidálja azokat, súlyosan rongálva így a neuronok közötti kommunikációt. A betanin ezt az oxidációt képes akár 90 százalékkal lelassítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés