A közepes jövedelmű országok csapdájában

2018. március 22. 22:54

Essősy Zsombor
Növekedés
A béremelés kikényszeríti, hogy az emberek hatékonyabban dolgozzanak.

„Fontos lenne, ha ténylegesen a magyar kkv-k fejlesztésére mennének például az európai uniós források is. Jelenleg kevés pénz megy innovációra, gazdaságfejlesztésre. 

Pedig látható, hogy Ázsiában, de az USA-ban is nagyon sokat költött az állam a hazai kisvállalkozók első 10 évének fejlesztésére. Persze ennek nagyon transzparensnek kell lennie. (...)

A beszállítók többsége is alacsony hozzáadott értékű munkát végez ezen cégeknek. Valójában a közepes jövedelmű országok csapdájában vagyunk. (...)

A magyar kis- és középvállalatok hatékonysága elmarad a multinacionális cégekétől. Essősy Zsombor szerint ennek javarészt az alacsony bérek voltak az okai. Nem követeltünk sokat az emberektől, mert nem voltak drágák. Fel lehetett venni akárhány dolgozót, hiszen nem volt jelentős a fizetés. Most egyre magasabb bérek vannak, hogy ezt ki lehessen termelni, hatékonyabbnak kell lenni. Sokkal többet követelünk a munkavállalóinktól. Bér és a hatékonyság között erős korreláció van.

Ahol drága az ember, Ausztriában például, már régóta figyelnek erre. A béremelés kikényszeríti, hogy az emberek hatékonyabban dolgozzanak. 
A vállalati hatékonyság is nőni fog, mert nem tudunk bármennyi embert felvenni, s emiatt a gépesítés is jobban elterjed. A multiknál többet fizettek, mint a hazai kkv-knál és hatékonyabbak is voltak. Most már a magyar kkv-nak is ezt az utat kell járni, s úgy látom, hogy ők is egyre jobban figyelnek a munkavállalói hatékonyságra – véli a vezérigazgató.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés