Súlyos következményei lehetnek a tűzforró tea fogyasztásának

2018. március 17. 3:43
Nemcsak megégetett nyelőcsövet kockáztathat az, aki napi rendszerességgel 65 ℃-nál forróbban issza teáját, különösen akkor, ha emellett alkoholt is fogyaszt és/vagy dohányzik. Kínai tudósok nagy létszámú emberen végzett vizsgálata szerint ez jelentősen megnöveli a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét – jelent meg az Orvostovábbképző Szemle online oldalán.

A tanulmányban 450 000 embert 9 évig követve bebizonyosodott, hogy szinergista (itt: egymást kölcsönösen erősítő) összefüggés van a forró tea rendszeres fogyasztása, a naponta megivott alkoholmennyiség, valamint a dohányzás és a nyelőcsőrák kockázata között. Az Annals of Internal Medicine-ben 2018 februárjában online megjelent dolgozat szerint a forró teát, a naponta 15 grammnál nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó, ugyanakkor dohányos egyéneknél ötször nagyobb a nyelőcsőrák kockázata a teát csak heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztó, 15 gramm napi alkoholnál kevesebbet ivó egyénekhez képest. Megkétszereződik továbbá a nyelőcsőrák kockázata a napi rendszerességgel forró teát ivó dohányosoknál a nem dohányzókhoz és teát csak alkalmilag fogyasztókhoz képest.

Az egyértelmű összefüggések alapján Dr. Canqing Yu volt (Peking University Health Science Center, Peking, Kína) és munkatársai azt javasolják, hogy „aki rendszeresen, naponta nagyobb mennyiségű alkoholt iszik, vagy dohányzik, az tartózkodjon a forró tea rendszeres fogyasztásától”.

A nyelőcsőrák előfordulása világszerte emelkedik, különösen a kevésbé fejlett országok férfi lakosságának körében. Kínában a nyelőcsőrákok gyakorisága igen magas, a világon az egyik legmagasabb, ráadásul a forró teát ivó kínai férfiak gyakran dohányoznak és alkoholizálnak is.

A feldolgozásban 456 155 férfi és női résztvevőt értékeltek Kína 5 városi és 5 vidéki régiójából. A 30 és 79 év közötti, daganatmentes személyeket 2004 és 2008 között vették be a vizsgálatba. A résztvevőknek már a kiinduláskor nyilatkozniuk kellett, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztják a teát, és hogy dohányoznak, illetve alkoholizálnak-e? Átlagosan 9,2 év követés után 1731 nyelőcsőrákos esetet jegyeztek fel (1106 férfi és 625 nő). Azoknál, akik csak egyetlen teát ittak meg naponta, nem emelkedett a nyelőcsőrák kockázata.

Az International Agency for Research on Cancer a következőképpen fogalmazott: a 65 ℃  (149°F) -nál melegebb italok fogyasztása „valószínűleg karcinogén az emberben”, tehát a krónikus égési sérülés lehet a rákos folyamat elindítója. Már régebbi vizsgálatok is felvetették, hogy a nyelőcső hámjának sérülésével károsodik annak gátló funkciója, ezért az egyéb károsító faktorok (alkohol, dohányzás) emelhetik a kockázatot.

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményükben megegyeztek abban, hogy további vizsgálatok szükségesek. Már az 1930-as években felmerült, hogy összefüggés van a forró italok és a nyelőcsőrák között. A mostani vizsgálat kialakítása következetes, az analízis gondos volt, de a vizsgálat így is csak megfigyeléses maradt. A megfigyelési időszakban továbbá változhattak a résztvevők tea-ivási és egyéb szokásai, ezért az eredmények bizonyos óvatossággal kezelendők.    

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés