Mogyorókivonattal a mogyoróallergia ellen?

2018. március 6. 16:20
Kutyaharapást szőrével - úgy látszik, ez a népi bölcsesség igazolódott be abban a nagy létszámos alapuló amerikai kutatásban, amelyben súlyos mogyoróallergiában szenvedő gyerekeket kezeltek mogyoróliszttel annak érdekében, hogy kialakítsák bennük a toleranciát az étellel kapcsolatban - adta hírül az MTI.

Az orvosok a mogyoróliszttel teli kapszula tartalmát ételre szórva adagolták nekik naponta, hogy a kicsi, de egyre növekvő mennyiségekkel fokozatosan hozzászoktassák őket.
    
A teszteket végző, kaliforniai központú Aimmune Therapeutics keddi közlése szerint hat hónap után a vizsgálatban résztvevő gyerekek 67 százaléka képes volt nagyjából két szem mogyorót megenni allergiás reakciók nélkül, míg a placebót kapó gyerekek közül csak négy százalék. Gyerekek milliói allergiásak a mogyoróra, vannak, akiknél életveszélyes reakció lép fel, ha véletlenül találkoznak vele.
     
Stacie Jones, az Arkansasi Egyetem allergológusa azonban arra intett, hogy senki ne próbálja ki otthon a módszert, mert veszélyes lehet. „Egyelőre tesztelik az eljárást. Csak tökéletesen biztonságos körülmények között lehet végezi" – mondta Jones, aki tanácsaival segített a kutatóknak. Az eredményeket még nem ellenőrizték független szakértők. 
    
A kutatásban majdnem 500, 4-17 éves gyerek vett rész, akiknek annyira súlyos volt az allergiája, hogy akár egy tized szemnyi mogyorótól tüneteket mutattak. A gyerekek egy része mogyoróliszt-kapszulát, a másik része mogyorómentes porral, placebóval töltött kapszulát kapott naponta emelkedő adagokban hat hónapon át. Se a páciensek, se az orvosok nem tudták, kinek mi van a kapszulájában.
    
A mogyoróliszttel kezelt gyerekek nagyjából 20 százaléka kikerült a vizsgálatból, 12 százalék allergiás reakciók vagy más problémák miatt. Jones szerint a módszere „általában biztonságosnak" mutatkozott.
    
A Vanderbilt Egyetem szakembere, Stacy Dorris – aki nem vett részt a kutatásban – arra hívta fel a figyelmet, hogy a módszer megóvhatja a betegeket a súlyos reakcióktól, de nem jelent gyógymódot. „Nem tudjuk, mi lenne, ha abbahagynák a kapszulák szedését" - tette hozzá.
    
Azt sem jelenti az új eljárás, hogy a gyerekek úgy ehetnek mogyorót, mintha nem lennének rá allergiásak, csak annyit, hogy 95 százalékuk el tud fogyasztani egyetlen szemet anélkül, hogy reakciókat produkálna – magyarázta Andrew Bird, a dallasi Southwestern Medical Center allergológusa, aki szintén tanácsadóként vett részt a vizsgálatban.

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés