Egy vértesztből kimutatható az autizmus?

2018. február 23. 16:48
Az autizmusról sokaknak romantikus elképzelései vannak, mióta az Esőember című film közismertté tette ezt az idegi-fejlődési rendellenességet. Pedig sajnos nem mindenkinél társul zseniális képességekkel, s a valóságban nagyon megnehezíti a benne szenvedő és hozzátartozói életét.

Éppen ezért kulcsfontosságü lenne a korai felismerés és fejlesztés, de ez gyakran nehézségekbe ütközik, s kétévesnél fiatalabb gyerekeknél nagyon ritkán sikerül. Így különösen nagy jelentősége lehet annak a biológiai tesztnek, melyet az MTI híradása szerint a Warwicki Egyetem kutatói fejlesztettek ki, s amely reményeik szerint a jövőben akár már egészen fiatal gyerekeknél is kimutathatná a zavart.

A Molecular Autism című szaklapban megjelent tanulmány készítői 38 autista és 31 nem autista gyerek vérében és vizeletében keresték a kémiai különbségeket. A részt vevő gyerek 5-12 évesek voltak.
   

Az autisták mintáiban – mindenekelőtt a vérplazmájukban - nagyobb arányban találtak olyan fehérjekárosodást, amely a tudósok szerint összefügg a rendellenességgel. A tesztet a jövőben az autizmus minél korábbi kimutatására használhatják az orvosok, ám a következő lépés egyelőre a kutatás ténymegállapításának a megismétlése más csoportokkal – mondta a BBC-nek Naila Rabbani, a kutatás vezetője, a Warwicki Egyetem munkatársa.
   

Hozzátette, hogy még fiatalabb gyerekekkel szeretné újra megismételni a teszteket, kétévesekkel, de akár egyévesekkel is, ezután nagyobb létszámú csoportokkal akarja folytatni a kutatást. Reményei szerint a tesztek segítenek megismerni az autizmust okozó néhány tényezőt is. Más kutatók azonban óvatosságra intettek. James Cusack, a brit Autistica alapítvány kutatója szerint túl korai új diagnosztikai technikáról beszélni, nem tudni, hogy az új módszerrel megkülönböztethető-e a autizmus, az ADHD nevű figyelemhiányos hiperaktivitás, a szorongás és más hasonló rendellenességek. „Az autizmus diagnózisára a legjobb módszer még mindig a klinikai beszélgetés és megfigyelés" – tette hozzá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés