Egyetlen nap alatt meggyógyulhat az influenzából

2018. február 19. 12:55
A legutóbbi hírek szerint már 72 kórházban rendeltek el látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt. Ilyen időszakban még nagyobb érdeklődést kelt, hogy ha olyan gyógyszerről hallunk, ami gyorsan segíthet a gyógyulásban. Az Origó cikke szerint Japánban ilyen hatóanyag kerülhet hamarosan forgalomba. A szer ráadásul igen rövid idő alatt és kis dózisban is hatásos lehet.

A japán Sionogi gyógyszervállalat baloxavir marboxil nevű készítménye még nem kapható a piacon, ennek ellenére a gyártó már most nagy reményeket fűz hozzá: egyetlen dózis elég ahhoz, hogy a kórokozó rövid idő alatt elpusztuljon. Tavaly a III. fázisú klinikai vizsgálat során a kutatók szerint a vegyület átlagosan 24 óra alatt irtotta ki a vírust más betegségekben nem szenvedő felnőttek szervezetéből. Ugyanehhez a teljesítményhez a ma is hozzáférhető antivirális gyógyszereknek (például az oszeltamivir) 72 órára volt szüksége. Ha a páciens csak placebót kapott, szervezetének 96 órára volt szüksége az influenza likvidálásához.

Habár összességét tekintve a közel azonos idő alatt mulasztotta el az influenza tüneteit, a Sionogi szerint a szimptómák enyhülése a kísérleti készítmény alkalmazásánál gyorsabban következett be, ami a kezelésben részesülő betegeknél hatással volt a vírus fertőzőképességére.

Az új, szájon át szedhető gyógyszer más módon működik, mint az oszeltamivir, ami egy neuraminidáz gátló készítmény. Utóbbi egy enzim blokkolásával akadályozza meg, hogy a vírus szaporodhasson a fertőzött sejtekben.
Ezzel szemben a baloxavir marboxil egy másfajta enzimet céloz meg, ezzel pedig már azt akadályozza, hogy a vírus bejusson az egészséges sejtekbe.

A Sionogi szerint a készítményük másik nagy előnye, hogy elég egyet bevenni belőle. Az oszeltamivir esetében öt napon át napi két dózisra van szükség ahhoz, hogy a beteg meggyógyuljon.

A The Asahi Shimbun japán napilap információi szerint az új készítmény – amely az influenza A és B típusával is felveszi a harcot – zöld utat kapott a japán kormány egészségügyi minisztériumának bizottságától, így gyártása és forgalomba hozatala rövid időn belül megkezdődhet. A hivatalos jóváhagyás várhatóan jövő hónapban történik meg, így a kezelés legkorábban májusban lesz hozzáférhető a szigetországban. Hogy a világ többi részén mikor lesz kapható a gyógyszer, arról egyelőre nincsenek biztos információk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés