Még tíz év, és itt lehet a mesterséges sperma

2018. január 6. 23:46
Egyre riasztóbb mértéket ölt a fejlett világban a férfimeddőség, rovatunk is foglalkozott már ezzel a kérdéssel. Az Index cikke alapján úgy tűnik, Nagy-Britanniában mesterséges spermiumok létrehozásával akarják orvosolni a problémát, s sikerült is egy lépéssel közelebb kerülni a megoldáshoz.

A Cambridge-i Egyetem Gonrdon Intézetének kutatói az elsők a világon, akiknek sikerült félútig eljutni az őssejtektől az éretlen spermáig, ami fontos mérföldkőnek számít.

Az ivarsejtek képződésében szerepet játszó sejtosztódás a meiózis. A folyamat során a sejtek nagyjából nyolc héten át egyformán fejlődnek, csak ezután kezd egy részük petesejtté, a másik spermává alakulni. Korábban a kutatóknak már sikerült a a meiózist a negyedik hétig követniük. Most egy új technológiával miniatűr mesterséges heréket hoztak létre, amivel továbbléphetnek ezen a ponton is, és minden eddiginél többet tudjanak meg a spermatermelésről.

A kutatócsoport munkája segíthet jobban megérteni a terméketlenség okait, illetve hozzájárulhat új típusú kezelések kidolgozásához. Nagy-Britanniában ma tilos mesterséges ivarsejteket használni, de ha sikerül tökéletesíteni a módszert (ami a kutatók szerint még nagyjából egy évtized), az a szabályozásban is változáshoz vezethet.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés