Tetoválással váltanák ki az vércukormérést

2017. november 28. 2:11
A diabétesz napjainkban jól kézben tartható ugyan, de ez a beteg életében meglehetősen sok korlátozással, kényelmetlenséggel jár.

Az utóbbi években több találmánnyal próbálták meg komfortosabbá tenni a mindennapjaikat, létezik például „mesterséges hasnyálmirigy” is, amely a vér cukortartalmának megfelelően adagolja az inzulint, de ezt sokan kockázatosnak tartják, hiszen egy meghibásodás ilyen körülmények között halálos lehet.

Ennél kevesebb aggályt okoz az a találmány, melyről a 24.hu adott hírt, s egészen egyedi ötlettel szabadítana meg a napi többszöri vércukorméréstől.

A Harvard és az MIT kutatói kigolgoztak egy olyan tetoválást, amely jelzi a vércukorszint ingadozásait. Ezt úgy érték el, hogy a hagyományos tintát színváltós bioszenzrorokra cserélték, amely érzékenyen reagál a testfolyadékok összetételének megváltozára.

A biotechnológia eredményeit vegyíti a hagyományos tetoválás művészi módszereivel. Manapság a cukorbetegeknek átlagosan 3-10 alkalommal kell megszúrniuk magukat, hogy megmérjék a glükózszintet. Mi úgy képzeljük, hogy a jövőben ezt a fájdalmas eljárást helyettesítheti egy tetoválás. Így a felhasználónak csak a színváltozásokat kéne figyelnie, és használhatná az inzulint – írták a Dermal Abyss elnevezésű projekt kutatói a honlapjukon. A különleges tetoválás egyelőre kísérleti fázisban jár, eddig disznóbőrön tesztelték a működését, amely nagyon hasonlít az emberi bőrhöz.

Az MIT tudósai már számos okostetoválást fejlesztettek a legkülönbözőbb célokra: van, amelyikkel a zenét tudjuk hangosítani, és van amelyik hordozója felfokozott érzelmi állapotát fejezi ki azzal, hogy világítani kezd.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés