Már az érelmeszesedésről is a baktériumok tehetnek?

2017. november 10. 14:40
Még ma is széles körben tartja magát az a nézet, hogy az érelmeszesedésért elsősorban az egészségtelen, zsíros étrend a felelős, az orvosok napjainkban is zsír- és koleszterinszegény diétát javasolnak ilyen tünetek esetén. Pedig már jó ideje tudnivaló, hogy nem az élelmiszerekből származó koleszterin felelős a betegségért.

Így viszont jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mi okozza az érfal lerekódásait. A medicalonline.hu cikke szerint egy baktériumtörzs lipidjei okozzák a bajt.

A University of Connecticut kutatói eltávolított érelmeszesedéses plakkok lipidösszetételét elemezték. Mint kiderült, az atherómás plakk lipidösszetétele nem hasonlít az állati zsírokéhoz, és a szokatlan lipidek egy speciális baktériumcsalád tagjaitól származnak.

A tanulmányban közreműködő Frank Nichols, a University of Connecticut periodontológusa nyilatkozatában kifejti: a Bacteroides család tagjai folyamatosan zsírbuborékokat eregetnek, amik szőlőfürtszerűen összeállva mutatják, merre jártak ezek a baktériumok. A fogágybetegségek és az érelmeszesedés kapcsolatát kutató szakemberek ezért maguk között zsíros baciknak nevezik őket, mondja Nichols.

Maguk a Bacteroides-baktériumok nem invazívak, általában a száj- és bélüregben tartózkodnak, csak megfelelő körülmények esetén okoznak ínybetegséget, azonban az általuk termelt lipidek könnyen bejutnak a véráramba.

A Bacteroides család tagjai által gyártott fura lipidekben lévő zsírsavak az ember zsírsavjaitól eltérően elágazó láncúak, és a bennük lévő szénatomok száma is különbözik a humán zsírsavakétól. Ez a kémiai különbség állhat a bakteriális lipidek megbetegítő hatása hátterében, a humán immunsejtek emiatt támadhatják meg az erek falában lerakódott lipideket.

Reza Nemati és munkatársai azt is kimutatták, hogy az érfalban lerakódott bakteriális lipideket a humán szervezet átalakítja, és az így keletkezett termék felgyorsítja a gyulladásos folyamatot. Mint a kutatók kifejtik, a Bacteroides-lipidek ezáltal kétszeresen is károsak az érfalakra: az immunrendszer bakteriális invázió jeleként értékeli őket, az átalakulás után kialakuló forma pedig tovább serkenti a gyulladást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés