Kórházban kapott maláriát az olasz kislány

2017. november 6. 4:09
Egyre rosszabb vélemény alakul ki Magyarországon, sajnos sokszor nem alaptalanul, a hazai kórházi higiéniával kapcsolatban. Ugyanakkor a 24.hu tudósítása alapján úgy tűnik, máshol, jelesül például Olaszországban, sincs minden rendben ezen a téren, s ez nemrégiben tragédiához is vezetett.

Sofia Zago nem járt olyan országban, ahol szúnyogcsípés miatt elkaphatta volna a maláriát. Azután fertőződött meg, hogy más okból egy trentói kórházban kezelték, ahol vele egyidőben ápolták egy Burkina Fasóból hazatért család maláriafertőzött tagjait.

Beatrice Lorenzin egészségügyi miniszter a G7-országok Milánóban tartott egészségügyi tanácskozásán azt mondta, ki lehet zárni, hogy a gyermek a kórházon kívül kapta volna el a maláriát. Ugyanakkor a Santa Chiara kórház korábban hangsúlyozta, hogy csak eldobható, egyszerhasználatos injekcióstűket alkalmaznak, a gyermek pedig egy olaszországi nyaraláson kaphatta el a betegséget.

A XIX. században gyakori volt Olaszországban a malária, de 1962-re sikerült legyőzni a járványokat. A kislány esetéből sokan a betegség visszatérésére következtettek.

A vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a trentói kórházban kezelt családot és Sofiát is ugyanaz a vírustörzs fertőzte meg, ezért mindenképpen emberi mulasztás állhat a háttérben, például egy injekcióstű többszöri használata.

Az eredményt az egészségügyi miniszter olyan szempontból megkönnyebbülésnek tartja, hogy bebizonyosodott: Olaszországban nincsenek maláriát terjesztő szúnyogok.

A klímaváltozás egyébként megteremti az esélyét annak, hogy újra felbukkanjon a malária olyan országokban is, ahol korábban már leküzdötték a járványokat, de ez az esély alacsonynak mondható. A WHO adatai szerint 2015-ben 212 millió maláriás megbetegedés volt világszerte, 429 ezer eset végződött halállal. Ezek 90 százaléka Afrikában történt. A legnagyobb kockázatnak az öt év alatti gyermekek vannak kitéve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés