Jól válaszd meg mikrobáidat!

2017. november 5. 5:00
Legtöbbször eszünkbe sem jut, sokan nem is tudják, hogy az emberi szervezet sok milliárdnyi mikrobával (baktériumokkal, gombákkal, vírusokkal stb.) él együtt, sőt ezek az élőlények súlyunknak 2-3 százalékát teszik ki, számszerűen több van belőlük bennünk és rajtunk, mint emberi sejt.

Ez a mikrobiom jellemző az egyénre, de mint az Inforádió cikkéből is kiderül, nagyon nem mindegy, milyen összetevőkből áll, egy daganatos megbetegedésnél akár az életünk múlhat rajta.

A Texasi Egyetem MD Anderson Rákkutató Intézetének szakemberei kimutatták, hogy bőségesen van „jó baktérium" azoknak a betegeknek a szervezetében, akik jól reagálnak az immunterápiára.

Tanulmányukhoz a kutatók 112 áttétes melanomában szenvedő beteg mikrobiomjának mintáit elemezték. Az alanyok programozott sejthalál beindításáért felelős PD1-gátlót is kaptak kezelésükkor, ez olyan terápia, amely az immunrendszert aktivizálja a daganatok megtámadására.

A betegek immunválaszának elemzése feltárta, hogy azoknak, akiknek szervezetében jótékony hatású baktériumok voltak, több immunsejtjük volt, amelyek nagyobb valószínűséggel hatolnak be a daganatokba és ölik meg azokat.

A kezelésre jól reagáló betegek mikrobáit a tudósok átültették baktériummentes egerekbe és megnézték, miként reagálnak a PD1-gátlóra. Az embereknél megfigyelt eredményekhez hasonlót kaptak – írták tanulmányukban.

Egy másik kutatásban francia, svéd és amerikai szakemberek azt vizsgálták, milyen hatással van az antibiotikum az immunterápiával kezelt tüdő- vagy veserákos betegek terápiájára, ha PD1-gátlót kapnak.

Kimutatták, hogy kisebb a túlélési esélye annak, aki korábban antibiotikumot szedett húgyúti vagy fogfertőzésre, mint annak, aki nem kapott antibiotikumot.

A betegek emésztőrendszere mikrobiomjának elemzéséből kiderült, hogy az akkermansia muciniphila nevű baktériumok előfordulása kapcsolatban állt a legjobb terápiás eredményekkel.

Antibiotikummal kezelt egereknél kimutatták, hogy ha ezeket a baktériumokat adták kiegészítőként az állatoknak, növelték az egér immunsejtjeinek hatékonyságát, azaz jobban reagáltak az állatok a terápiára.

Meg lehet változtatni a mikrobiomot, nem olyan bonyolult feladat, ezért úgy gondolom, hogy ezek az eredmények hatalmas új lehetőségeket nyitnak" – hangsúlyozta Jennifer Wargo, a Texasi Egyetem vendégprofesszora, az egyik tanulmány vezető szerzője.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés