Jó ötletnek tartja az új gyógyszerbeszerzést a szegedi onkológus

2017. október 17. 1:46
Néhány napja már hírt adtunk a novembertől bevezetésre kerülő új innovatív gyógyszerekre vonatkozó gyógyszerbeszerzési törvényről, mely egy adott megbetegedésre csak egyféle, az elérhető legolcsóbb terápiára biztosítana támogatást. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete tiltakozott a döntés ellen, de a Délmagyar híre szerint az SZTE Onkoterápiás Klinikájának vezetője egyetért az intézkedéssel.

– Kifejezetten jó ötletnek tartom ezt a változtatást – mondta Kahán Zsuzsanna, az SZTE Onkoterápiás Klinika intézményvezető professzora, aki kiemelte: az intézkedés nem új keletű. – Eddig is létezett ez az eljárás, hogy az originális készítményeket nem biztosították a betegek számára olyan mértékű támogatással, mint a generikusokat. Az utángyártott készítmények lényege, hogy hatóanyaguk ugyanaz, mint a drága, eredeti gyógyszereknek, vagyis egyenértékűek azokkal. Ráadásul szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hogy engedélyezzék forgalmazásukat, így a betegek biztosak lehetnek benne, hogy ezek is megfelelőek számukra.

Kahán Zsuzsanna hozzátette: az elmúlt időszakban sok problémát okozott, hogy a helyettesíthetőség miatt a betegek időről időre váltogatták gyógyszereiket, attól függően, hogy a patikában kaptak-e olyat, amit felírtak nekik, vagy csak egy másik, azonos hatóanyagút. Ez viszont nem tesz jót a terápiának. – Azzal, hogy megszabják, melyik gyógyszert lehet a betegeknek rendelni, ez a probléma is megszűnik – mondta az intézetvezető, aki kijelentette: ezzel az intézkedéssel nem éri hátrány a betegeket. – Mindenki megkapja a neki szükséges hatóanyagot, csak a piacon lévő termékek közül a legolcsóbb formájában. Az így megspórolt pénzből pedig juthat az új kezelésekre is. Aki pedig ragaszkodik egy bizonyos gyógyszerhez, nyilvánvalóan ezután is megveheti magának – csak az árkülönbözetet ki kell fizetnie.

A betegszervezet a rendelet visszavonását akarja

A betegszervezetek ugyanakkor felháborodtak a kezdeményezésen. A Gyógyulj Velünk Egyesület szerint például szakmailag teljesen megalapozatlan az új gyógyszertámogatási szabályozás, amely kiveszi a döntést az orvosok kezéből a terápiák megválasztásában, ezért a közbeszerzés visszavonását követelték. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő szerint viszont ennek nincs halasztó hatálya az eljárásra, így október 19-én eredményt hirdetnek. Az onkológusoknak már a nyertes készítménnyel kell majd az új betegek kezelését elkezdeni.

– Az a baj, hogy itt nem generikus készítményekről van szó, hanem különböző hatóanyagúakról – mondta B. Papp László, a Gyógyulj Velünk Egyesület szóvivője. – Mindegyiknek más a hatásmechanizmusa, csupán statisztikailag hasonlók, ha azt vesszük figyelembe, hogy alkalmazásukkal mennyivel hosszabbítható meg a beteg élete. A betegeknek viszont nem mindegy, milyen mellékhatásokat okoznak ezek a készítmények, így az sem, melyikkel kezelik őket. Nem véletlen, hogy az egészségbiztosító korábban ezeket befogadta finanszírozásra: indokoltnak látták, hogy a betegek ezeket megkapják. A döntés ezért furcsa. A betegszervezet álláspontja, hogy természetesen szükség van a spórolásra, de mindenképpen csak olyan módon, hogy az ne menjen a gyógyítás rovására, ne szűküljenek a terápiás lehetőségek. Ezzel az intézkedéssel éppen a személyre szabott gyógyítás lehetőségei szűkülnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés