Aranytojás helyett gyógyszert tojnak a japán tyúkok

2017. október 12. 7:21
Sokszor ismételt tény, hogy az innovatív gyógyszerek nagyon drágák, sokba kerül a kifejlesztésük, de gyakran az előállításuk is. Némály daganatellenes kúra akár több tízmillió forintba is belekerülhet.

Japán tudósok most a 24.hu híre szerint egészen szürreális módszert találtak a kölségek csökkentésére: genetikailag módosított csirkéket tenyésztettek ki, melyek gyógyszertartalmú tojásokat tojnak.

 A genetikailag módosított szárnyasok interfernon fehérjéket tartalmazó tojásokat raknak. Ezeket használják hepatitisz, szklerózis multiplex, és rosszindulatú bőrrák kezelésére. Ha hetente háromszor rákos betegekbe injekciózzák, a fehérje megakadályozza a rákos sejtek burjánzását, míg az ellenük küzdő T-sejteket megerősíti. A kezelés jelenleg nagyon költséges, az interferonból néhány mikorgrammnyi is több százezer forintba kerülhet.

A japán kutatás azonban valódi áttörést ígér. A genetikailag módosított csirkék minden második nap raknak olyan tojást, amelyik interferon-béta fehérjét tartalmaz. A kutatók a jövő év elejére szeretnének embereken alkalmazható gyógyszert készíteni a tojásokból. Ha sikerrel járnak, máris megfelezték a rákgyógyszer jelenlegi gyártási költségeit, ha pedig minden a terveik szerint alakul, a jövőben az ár a tíz százalékára eshet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés