Új gyógyszerbeszerzési rendszer – a gyógyszergyártók tiltakoznak

2017. október 9. 5:57
Novembertől a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) új gyógyszerbeszerzési eljárásokat indít — tájékoztatta a szervezet az MTI-t. Ugyanakkor az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban a távirati irodához eljuttatott közkeményében.

Az új eljárás keretében az újonnan regisztrált betegek esetében a NEAK bizonyos betegcsoportoknál, mint például az onkológiai, hematológiai vagy autoimmun betegségek, ha több innovatív gyógyszer létezik a kezelésre, a hatóság kötelezővé teszi az orvos számára a NEAK által kiválasztott, legkedvezőbb árú hatóanyag  alkalmazását. Ha ez nem hozza meg a kívánt eredményt, csak akkor választhat majd a szakember másik terápiát. 

Ennek kapcsán fogalmazta meg az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete tiltakozását. Felhívták a figyelmet arra, hogy az onkológiai betegek esetében az időfaktornak kiemelkedő jelentősége lehet. Véleményük szerint ez az intézkedés akár több ezer olyan beteg gyógyszeres kezelését is érintheti majd, aki súlyos betegségben szenved, 
   
 Az egyesület kiemelte, hogy a korábbi, az előkészítő egyeztetések során többször kifejtett szakmai álláspontja változatlan: ez az új versenyeztetési eljárás az innovatív terápiák esetében Európában sehol másutt nem alkalmazott gyakorlat. Nem véletlenül, ugyanis rövid és hosszú távon is számos előnytelen következménnyel járhat a betegek, az orvosok és végső soron a magyar ellátórendszer egésze számára is.
   
A tételes finanszírozású gyógyszerek közbeszerzésének tervezett módosításáról több hónapon át folytak a szakmai egyeztetések, melynek során az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete kezdetektől fogva jelezte jogi, orvosszakmai és etikai aggályait. Sajnálattal látjuk azonban, hogy a költségcsökkentés jegyében bevezetésre kerülő új eljárással kapcsolatban megfogalmazott érvek és javaslatok nem kerültek megfontolásra" – olvasható a szervezet közleményében.
   
 Hozzátették, az egyeztetések során a NEAK többször is hivatkozott arra, hogy az általa felvázolt új beszerzési modell vonatkozásában bírja a hazai orvosszakma támogatását is, de az erre irányuló szakmai állásfoglalásokat az egyesületnek többszöri kérése ellenére sem volt módja megismerni.
   
 Az AIPM szerint a pénteken megjelent közbeszerzési értesítés alapján a NEAK rendkívül rövid idő alatt tervezi lebonyolítani a tendertárgyalásokat, és úgy vélik, egy ennyi kockázatot magában hordozó, igen sok beteget érintő, rendkívül nagy horderejű új gyógyszerbeszerzési eljárás kivitelezéséhez a betegek érdekében megfontoltabban kellene hozzáállni.
   
 Felidézték, az egyesület többször is rámutatott arra, hogy a korábbi finanszírozási technikák is alkalmasak lennének a kitűzött célok elérésére a jelenlegi terápiás választék megőrzése mellett. 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában