Az angol példát követve csökkentené kórházi fertőzéseket a ReSzaSz

2017. október 4. 3:27
Hazánkban az elmúlt években folyamatosan emelkedik a kórházi fertőzések száma, s különösen aggasztó a multirezisztens kórokozók által okozott betegségek növekedése. Erre hívja fel a figyelmet a ReSzaSz, vagyis a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, s egyben angol példa alapján megalkotott intézkedéscsomagot sürget- idézi a szervezet közleményét a medicalonline.hu.

A szakszervezet már tavaly összeállított egy akciótervet, s ennek megvalósítását várja a kormányzat illetékeseitől. Ugynakkor maga is tesz lépéseket ez ügyben, így például a lakosságot bevonva szavazással döntötték el, hogy melyik budapesti kórház kapja azt az általuk adományokból megvásárolt nagyobb mennyiségű alkoholos kézfertőtlenítőt, amellyel a szintén a higiénia fontosságára akarták felhívni a figyelmet.

A ReSzaSz a múlt héten kiadott  Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 2016-os eredményei, illetve az évek óta folyamatos emelkedést mutató multirezisztens kórokozók által okozott kórházi fertőzések kapcsán  Nigel Crisp, az angol Egészségügyi Minisztériumban dolgozó vezető tisztviselő és menedzser visszaemlékezésének egy részletével hívja fel a figyelmet a kézhigiéné és a kórházi fertőzések elleni harc fontosságára…

„Visszatekintve egyértelmű, hogy a lakosság aggódott  a kórházi fertőzések kontrollja és a kórházak tisztasága miatt. Ez valamilyen ok folytán lemaradt a legfontosabb prioritások listájáról és a téma   visszajárt kísérteni minket. Ez egy valós probléma volt, nemcsak látszólagos. A fertőzés elleni küzdelem napi rutinját elhanyagolták és a fertőzési ráta túl magas volt…

Követtük a mostanra már jól bevált gyakorlatot, megállapítottunk egy mérhető célt, felügyeleti és fejlesztési folyamatokat vezettünk be,  szakértelmet fejlesztettünk és folyamatosan és kitartóan törekedtünk a javulásra.  Lassú volt a kezdet mialatt felállt a rendszer és mi aggodalmasan vártuk a fejleményeket.  Vita volt a kitűzött célról, hogy 50%-al lecsökkentjük az MRSA (Methicillin Rezisztens Staphylococcus Aureus) véráram fertőzést, mivel az akkori egyetlen elérhető bizonyíték azt sugallta, hogy legfeljebb 15% a megvalósítható.

Ismételten az NHS (angol állami egészségügyi szolgálat)  túlteljesítette ezt a célt azzal, hogy 2011-re 75%-kal esett le az MRSA véráramfertőzések aránya.

Bizonyíték van rá, hogy az MRSA fertőzés visszaszorítása ilyen módon segített abban, hogy egyidőben javuljon a kórházak tisztasága, lecsökkenjen más fertőzés terjedése és javított a betegellátás színvonalán is. Egy célkitűzés elérése segítette sok más cél elérését is.“

A ReSzaSz meggyőződése szerint a kórházi fertőzések szempontjából Magyarország jelenleg hasonló helyzetben van, mint az angol állami egészségügy volt a 2000-es évek elején és minél előbbi beavatkozások szükségesek az ellátás javulásáért. Mielőbbi szemléletváltást, egyértelmű célkitűzéseket, rendszerszintű intézkedéseket, ehhez külön forrásokat, megfelelő ellenőrzéseket, korrekt szakmai tájékoztatást és transzparenciát várnak a döntéshozóktól.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában