Kamaszkorban is kimutatható a csecsemőkori altatás hatása

2017. szeptember 16. 13:35
Az amerikai orvosok számára nagyon érzékeny témájú kutatásról számolt be az Anesthesiology című egyesült államokbeli szaklap. A vizsgálat az altatás és az érzéstelenítés hosszútávú hatását vizsgálja egyévesnél fiatalabb gyermekek esetén, s az eredményekről itthon a medicalonline.hu is beszámolt.

A téma azért számíthat kényesnek Amerikában, mert ott egy tragikusan téves hipotézis következtében még az 1980-as években is tömegesen műtőttek újszülötteket szinte  mindenféle érzételenítés nélkül abban a hitben, hogy nekik még nem alakult ki fájdalomérzetük.

Ez a gyakorlat szerencsére már a múlté, de elképzelhető, hogy már a kérdésfelvetés, hogy okoz-e az agy fehérállomámyában mellékhatást gyermekkorban a csecsemőkori műtét és altatás, fájdalmas emlékeket ébreszt.

A Robert Block és munkatársai által készített tanulmány igennel válaszol a kérdésre, és megállapítja: a vizsgált 12-15 éves gyermekek agyában, akik csecsemőkorukban sebészeti anesztézián mentek keresztül, nagy kiterjedésben csökkent a fehérállomány integritása és volumene.

A kutatók strukturális MRI-vel vizsgálták meg 34, 12–15 éves kor közötti gyermek agyát. Közülük 17, egyébként egészséges serdülő az élete első éve során általános műtéti érzéstelenítésben részesült, míg a 17 kontrollszemély nem részesült anesztéziában csecsemőkorában. Az eredmények szerint a csecsemőkorukban általános műtéti érzéstelenítésben részesült serdülők fehérállományának integritása és volumene átlagosan 1,5%-kal kisebb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié.

Mint Block elmondja, az eddigi legszigorúbb humán vizsgálat a témában azt nézte meg, hogy a csecsemőkori általános műtéti érzéstelenítést követően 2 éves korban romlik-e a gyermekek kognitív működése, és ez a vizsgálat nem mutatott ki maradandó következményeket. Jelen vizsgálat az első, ami viszonylag egészséges emberek fehérállományában vizsgálta az altatás következményeit.

A témában folytatott humán vizsgálatok azt követően gyorsultak fel, hogy az amerikai Food and Drug Administration idén áprilisban figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy a 3 éves kor alattiak esetében végzett hosszú vagy többszörös általános műtéti érzéstelenítés és szedáció károsan befolyásolhatja a gyermekek agyi fejlődését. Block szerint az FDA figyelmeztetése idő előtti lehet, mivel főleg állatkísérletes adatokon alapul. (Az FDA egyébként a közelmúltban az International Anesthesia Research Society-vel karöltve elindított egy több éves programot az anesztetikumok és szedatívumok fiatal gyermekekre gyakorolt hatásai feltárása érdekében.)

Eredményeikhez Block azt is hozzáfűzi: egyelőre kérdés az is, hogy a 1,5%-os csökkenés szignifikáns funkcionális eltérést jelent-e; a kérdés tisztázása érdekében a kutatók nagyobb csoportra akarják kiterjeszteni vizsgálataikat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés