Magyar fejlesztéssel lehet sikeresebb a lombikbébi-kezelés

2017. szeptember 11. 15:24
Az elmúlt hetekben szélsőségektől sem mentes vita alakult ki itthon a lombikbébi-programokkal kapcsolatban. Most nem szeretnénk állást foglalni ebben a kérdésben, ez egy másik cikk témája lehet, inkább egy magyar fejlesztésre hívjuk fel a figyelmet, melyről a Medical Online írt, s amely a már beültetett embrió sikeres megtapadását segíti elő.

Magyarországon mintegy 6000, Európában 700 ezer, a világban több mint 2,5 millió beavatkozás történik évente. A gondot – a mostanában Magyarországon felvetett morális dilemmák mellett – az jelenti, hogy a lombikeljárások sikeressége csupán 25–30 százalék. A sikeresség függ a beültetett embrió és a méhnyálkahártya, azaz az endometrium állapotától. Vannak kittek, melyek hozzájárulnak a sikerráta javításához, de ezek elsősorban az embrió állapotához köthetők, míg arról eleddig viszonylag keveset tud(t)unk, milyen környezetbe is kerül az embrió. Itt lép a színre a Quantibio Kft. Prelife-tesztje: a kifejlesztett módszer segítségével mintegy 20 százalékkal nőhet a megtermékenyülés esélye az in vitro eljárásoknál és az inszeminációnál…

Magyarországon már minden hatodik párt érint a meddőség, amit esetenként ismételt eljárásokkal igyekeznek orvosolni, csakhogy várólisták vannak és korlátozott az évente végezhető beavatkozások száma is. E helyzeten javíthat a dr. Bálint Bálint kutató, a Quantibio Kft. és a Prelife projekt alapítója, a Debreceni Egyetem adjunktusa által kifejlesztett Prelife-teszt, amely – szemben más módszerekkel – az anyai méhnyálkahártya állapotáról szerzett információk birtokában képes megmutatni, hogy megfelelő állapotban van-e az endometrium a beültetéshez. Az eljárás nem invazív, nem jár vérzéssel; költséget és időt takaríthatnak meg vele, s személyre szabottabb lehet az eljárás.

A sikeres beültetéshez ugyanis mindössze 1-1,5 nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódhasson… 
Az új diagnosztikai eljárást 2016 óta három hazai klinikától származó mintákon, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek el a klinikai vizsgálat keretében. A klinikai validálásra az év végig 500 mérést terveznek. Céljuk az, hogy a mérést bárhol elvégezhessék, majd a termék az USA-ban és Európában is engedélyezett legyen. Mivel a hazai diagnosztikai kassza zárt, az új tesztek esetleges befogadása nemzetgazdasági döntést igényel, később azonban tervezik a finanszírozásról szóló egyeztetést az egészségbiztosítóval. Kérdésünkre, hogy a teszt idehaza mikortól lesz elérhető, azt a választ kaptuk, hogy a termék piaci bevezetésének egyes szegmensei már 2018-ban megnyílhatnak Magyarországon. E teszthez egyébként van hasonló a piacon, mintegy 1000 euró körüli áron kapható, de az invazív beavatkozással jár – a Prelife ennél lényegesen olcsóbb lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában