Az apa azbeszttel dolgozott, belehalt lánya

2017. július 12. 6:14
Hazánkban a mai napig vannak még olyan épületek, melyekben azbeszttartalmú anyagokat használtak fel. Ezeket ugyan folyamatosan cserélik, mióta súlyosan rákkeltő hatására fény derült, de sajos a finom szemcsék még ma is veszélyesek az egészségre. Ennek szomorú bizonyítéka az az asszony, aki az Origo cikke szerint azért lett rákos, mert még gyerekkorában az apja ruhájára rárakódott azbesztpor az ő szervezetébe is bekerült.

A Willingtonban élő nő eleinte légézési nehézségekkel küzdött. A köhögés és a nehéz levegővétel egyre megterhelőbbé és ijesztőbbé vált számára. 2015-ben fokozódó tüneteivel elment egy kivizsgálásra, ahol kiderítették, hogy mesotheliomája van. 

Akkor még nem is gondolt arra, hogy édesapja lehetett az, aki miatt elkapta a halálos betegséget, de végül az orvosok beigazolták gyanakvását. A nő édesapja olyan helyen dolgozott, ahol azbesztet használtak. Az azbeszt apró, szemmel szinte nem látható szemcséi pedig a munkaruhán megtapadtak. Az édesapa későn este ért haza, és munkaruhájában még gyerekével játszott. Játék közben a kislány belélegezte
az azbeszt részecskéit, amik megtapadtak a megllkasában és tüdején. Hosszú évek kellett ahhoz, hogy a betegség kialakuljon az asszonynál. 

A háromgyerekes édesanya hat kemoterápián és egyéb kezelésen vett részt. Végül 14 hónappal a betegség diagnosztizálása után, 58 évesen meghalt – írta a Derby Telegraph.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés