Azt hiszi, a kókuszolaj egészséges? Téved!

2017. június 30. 12:50
A hazai biopoltok polcain éppúgy, mint világszerte mindenhol ott sorakozik a kókuszolaj. Mindenki azt gondolja róla, hogy ha ezzel főz, már tesz az egészségéért valamit. Pedig a divany.hu nemrégiben megjelent cikke szerint amerikai tudósok megállapították, hogy ez a zsiradék a legegészségtelenebb a táplálkozásban használtak közül.

Ugyanis tele van a koleszterinszintet és ennek megfelelően a szív– és érrendszeri megbetegedések kockázatát is megemelő telített zsírsavakkal. „A testedre rákenheted, bele viszont ne tedd” – mondja egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány szerzője. A Huffingtonpost szerint mindez azért jelent a szokásosnál nagyobb veszélyt, mert a kókuszolajról az amerikaiak 72%-a azt gondolja, hogy kifejezetten egészséges alapanyag.

Hiába található meg a kókuszolaj a bioboltok polcain is, a valóság az, hogy sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, mint a vaj (63%) vagy a sertésszsír (39%). A kókuszpálma magjának beléből kinyert növényi olaj zsírtartalmának egészen konkrétan a 82%-a telített zsírsav, ami bizony nagyságrendileg rosszabb, mint az olívaolaj 14, vagy a canola olaj 7%-a. Az AHA, az Amerikai Szív Társaság azt mondja, hogy 7 különböző kutatás eredményeit is megvizsgálták, és arra a viszonylag egyértelmű következtetésre jutottak, hogy a kókuszolaj egyértelműen növeli az LDL, azaz a „rossz” koleszterinszintet, egyáltalán nem ajánlott tehát a fogyasztása. 

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés