Rákellenes összetevőt találtak az anyatejben

2017. május 25. 3:23
Unalomig ismert tény, hogy az újszülöttek táplálására az anyatej a legalkalmasabb. Az a felfedezés azonban, amiről az origo.hu számolt be, még fontosabbá teszi ezt a táplálékot, s nemcsak a kisbabák, hanem felnőtt hólyagrákos betegek számára is életmentő lehet.

Catharina Svanborg, Lundi Egyetem immunológusa tette ezt a felfedezést még 1999-ben. Ő és munkatársai abban bíznak, hogy az anyatej Hamlet névre keresztelt alkotója nem csak a hólyagrákban szenvedőknek nyújthat segítséget, hanem a bélrákos és az idegrendszeri rákos betegeknek is.

A kutatók azt mondják, hogy az anyag kiválasztja magának a ráksejteket és nem károsítja az egészséges sejteket, így mentes a kemoterápia kellemetlen mellékhatásaitól.

Van valami varázslatos a Hamlet azon képességében, ahogy megcélozza és elpusztítja a tumorsejteket" – mondta Catharina Svanborg a Daily Mailnek.

Elmagyarázta, hogy az anyatejben található egy alfa-laktalbumin nevű fehérje, amely a bélbe kerülve alakul át rákellenes szerré.

Új antimikrobiális szereket kerestünk, és a frissen lefejt anyatej ideális forrás ehhez – magyarázta Svanborg. – Az egyik kísérlet folyamán emberi sejteknek és baktériumoknak is jelen kellett lenniük, és mi gyakorlati okból emberi tumorsejteket választottunk. Meglepetésünkre, amikor a tej ezen alkotóját hozzáadtuk, elpusztultak a tumorsejtek" – folytatta a kutató. –  „Teljesen a vak szerencsének köszönhető a felfedezés."

Elvágja a ráksejtek energiaellátását

Az anyag többféleképpen is megtámadja a ráksejteket. Először felszámolja a sejt külső védelmi vonalát, majd a sejt erőművét és információs raktárát, azaz a  mitokondriumokat és a sejtmagot célozza meg. Az energiaforrásától és programjától megfosztott sejt öngyilkosságot követ el az apoptózis nevű folyamat révén.

A korai klinikai próbák folyamán a hólyagrákban szenvedő betegek elpusztult ráksejteket kezdtek üríteni a vizeletükkel néhány nappal az után, hogy elkezdték kezelésüket a Hamlettel. Most tervezik a teljes körű próbákat, ahol a Hamlet hatását placebóval mérik össze.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés