Csúnya, viszket, fáj-most már tudjuk, mi okozza

2017. május 11. 04:13

Nem ritka betegségről van szó, a felmérések szerint a magyar gyerekek 20 %-a szenved ekcémában. Leggyakrabban a hajlatokban jelentkezik, de előfordul a kézfejen is. Most csak tüneti kezelés van rá, s bizakodjunk, hogy felnőttkorára a gyerek kinövi, s nem fogja akár álmában is véresre kaparni magát.

2017. május 11. 04:13

Az Index cikke szerint azonban legújabban legalább az okát megtalálták, így reménykedhetünk abban is, hogy hamarosan a gyógymód is megszülethet.

A Newcastle University kutatóinak most először sikerült leírniuk azt a folyamatot, ami az ekcéma kialakulásához vezet. Az ekcéma (atopic dermatitis) a gyerekek húsz, a felnőttek három százalékát érinti, így egészen gyakori betegségről van szó. És hiába van több tucatnyi krém a tünetek enyhítéséhez, a mostani felfedezéssel végre közelebb kerülnek a gyógyításához. Még 2006-ban felfedezték, hogy kapcsolat van egy bizonyos bőr fehérje és az ekcéma kialakulása között. Most viszont pontosan tudják, hogy mi romolhat el, ami miatt az ekcéma kialakul.

A fehérje, amelyről szó van, a filaggrin (filament aggregating protein) a bőr külső rétegeinek védelmében játszik fontos szerepet, segít a baktériumok és vírusok távol tartásában. Ha valakinek olyan genetikai rendellenessége van, amely miatt kevesebb filaggrin termelődik, kifejlődhet a bőrnek egy olyan elváltozása, amelyet ekcéma néven ismerünk.

A Newcastle University kutatói végigkövették a fehérjéken és molekuláris szinten az folyamatot. A filaggrin hiányának komoly szerepe van az ekcéma kifejlődésében, de összesen 17 különböző fehérje változott különböző mértékben, miután eltávolították a filaggrint.

Azért fontos a folyamat megértése, mert ha a kutatók pontosan tudják, mi megy végbe a bőrben a gén hiányakor, könnyebben tudnak pontosan erre a problémára gyógyszert gyártani. De ez még hosszú folyamat.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Kapcsolódó cikkek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2017. május 12. 12:27
A viszketeg szerkesztőség megoldásokat keres a problémáira? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik