A sok férfihormon gyors, de hibás döntést eredményez

2017. május 9. 0:28
Régi mondás, hogy bizonyos férfias szerv aktivizálódásakor úgymond az „ész megáll”. Nos, a laikus tapasztalatot most már általánosabb tudományos megfigyelés is alátámasztja. A férfihormon, a tesztoszteron túltermelődése esetén amerikai tudósok szerint még egyszerűbb logikai feladatokban is könnyen hibáznak a férfiak. Igaz, ezt villámgyors reakcióval teszik-adta hírül az index.hu.

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiaknál csökken az önreflexió, és sokkal ösztönösebb döntéseket hoznak, mint akik csak placebót kaptak a kutatóktól – ez derült ki a Caltech, a Wharton School, a Western University és a ZRT közös tanulmányából, melyet a Psychological Science című tudományos lapban publikáltak.

A tesztoszteronnal kezelt csoport gyorsabban adott választ az elgondolkodtató játékokon, amelyeknél az első tipp általában hibás. Ilyen feladat volt például, amikor azt lehetett tudni, hogy egy baseball utő és egy labda összesen 1,10 dollárba kerül, és az ütő egy dollárral drágább a labdánál, és ebből kellett megmondani, hogy melyik mennyibe került. Az ösztönös válasz az volt, hogy a labda 0,10 dollárba kerül, ami persze hibás. A kontrollcsoportban, melynek résztvevői nem kaptak extra tesztoszteront, többen rájöttek a helyes válaszra, hogy 0,05 dolláros a labda, és 1,05 dolláros az ütő.

A tesztoszteront kapó férifak csoportja sokkal kevesebb pontot szerzett a teszteken, mint a placebót kapó kontrollcsoport, átlagosan 20 százalékkal kevesebb jó választ adtak. Az is érdekes felfedezés, hogy a rossz válaszokat sokkal gyorsabban adták, mint a többiek, viszont amikor mégis jól válaszoltak, akkor ez lassabban ment nekik.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés