3D-ben nyomtatott tapasz gyógyítja a szív sebeit

2017. május 5. 2:11
Persze nem a romantikus költők által megénekelt sebekről, lelki sérülésekről van szó, azokat a közhely szerint csak az idő gyógyíthatja meg. Az orvostudomány valós sérülések kezelésére keres gyógymódot, amelyek például szívműtétek után keletkeznek. A Gyártástrend arról adott hírt, hogy úgy tűnik, hogy mint sok más problémára, erre is a 3D technika kínál megoldást.

A tudomány már régóta próbál valamilyen technikát kidolgozni, amellyel szívrohamok után könnyedén be lehet tapasztani a szívszöveten keletkezett sérüléseket. Az egyik legnagyobb buktató, hogy nehéz lemásolni a valódi szövet komplex struktúráját.

Biztató hír, hogy a kutatóknak a lézer alapú 3D-bionyomtatás technológiájának segítségével sikerült kifejleszteni egy olyan tapaszt, amely lényegesen leegyszerűsítheti a beavatkozást.

A korai eredmények reménykeltőek. Amikor a tapaszt egéren tesztelték, négy hét alatt „jelentős növekedést” tapasztaltak a rágcsáló szívének funkcionális kapacitásában. Mi több, az „implantátum” végül felszívódott az állat szívében, és így nem kellett izgulni, hogy vajon képes lesz e beilleszkedni a környezetébe.

Persze az ilyen beavatkozásokat az egér testében jóval könnyebb elvégezni, mint az ember „emberesebb” szervezetében, de tudósok így is úgy vélik, hogy hamarosan humán pácienseken is elkezdhetik tesztelni az eljárás életképességét. Azt gondolják, hogy a tapaszok már az elkövetkező néhány évben elérhetővé válhatnak.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés