A hálapénz nélkülözhetetlennek tűnik

2017. április 20. 05:27

Adjunk-e pénzt, és mennyit? – gyakran elhangzó kérdés ez a betegek között, amikor a hálapénzről van szó. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház igazgatójaként tisztább helyzetet teremtene, ezért az intézményben a pluszszolgáltatásoknak előre meghatározott díja lenne. Persze az sem mindegy, mit várhatnak azok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek.

2017. április 20. 05:27
Dr. Velkey György

– Ezt a helyzetet tisztázhatja a Bethesda kórház új, szülészet-nőgyógyászati osztályára tervezett rendszer, ahol előre meghatározott díja lenne az orvos–, szülésznőválasztásnak, és minden pluszszolgáltatásnak. Így nem kell borítékot adni, és mindenki előre tájékozódni tud az árakról. Hogy áll most ez a terv és mikorra várható, hogy nyilvánosságra hozzák az árakat?

– Ez jelenleg egy szakmai terv, amit egészségpolitikai támogatás és esetleg jogszabály-módosítás esetén tudunk valóra váltani. A tervünk az, hogy aki nem választ orvost és nem vesz igénybe pluszszolgáltatást, annak a kórházban a szülés teljesen ingyenes lesz. Világosan meg szeretnénk ugyanakkor határozni, hogy mi az a többlet, amit jelenleg hálapénzzel váltanak meg. Ilyen például az, hogy a választott orvos bármikor elérhető legyen, és akár a munkaidején túl is a kórházban tartózkodjon. A pároknak ma is fizetni kell ezért, de ez jogilag és pénzügyileg is rendezetlen. Többek között ezt az extra szolgáltatást próbáljuk majd beárazni és tisztává tenni. Viszont az osztály csupán 2,5-3 év múlva tud indulni, így konkrét szabályok és árak egyelőre nincsenek…

– A legutóbb épp abból lett óriási botrány, hogy egy orvos 160 ezer forintot kért egy ügyeletben elvégzett szülésért, pedig nem ő volt a fogadott orvos. A doktor szerint a műtő bérleti díját és a műtőben lévő csapatot is kell fizetni. Pedig ilyen, a betegekre háruló költségek valójában nem lehetnek egy államilag finanszírozott intézményben.

– Ilyen esetek is előfordulhatnak. Felmérni is nehéz a helyzetet, hiszen a kérdőíves módszerek eredményessége bizonytalan. Ebben a kérdésben muszáj volna szakmai és társadalmi párbeszédet folytatni és megoldást keresni, e nélkül nem lehet kivezetni a paraszolvenciát. Pedig az súlyosan torzítja a beteg és az orvos közötti viszonyt, és rossz hatása van a rendszer működésére. Sőt, akár még a gyógyítás eredményességét is ronthatja."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2018. november 25. 20:21
Maga a paraszolvencia megnevezés az orvostársadalom legalját mutatja. Koldulás latinosan! (Az utcaseprők is nagyobb jövedelmet szeretnének maguknak, ők meg hagyják ott a szemetet, mert az orvostársadalom a szocializmus "vívmányaként" a maga elképzelését még azóta is pátyulgatja, a beteg "igényességét" lihegve.)
Hunyadi Mátyás
2018. november 25. 20:21
"A hálapénz nélkülözhetetlennek tűnik" És ez egészen addig így marad, ameddig az aktív dolgozói réteg nem tesz annyit az egészségügybe - járulékként - amiből ki lehet elégíteni a folyamatosan növekvő és sopánkodó igényeket. Mert fizetni senki nem akar, viszont mindenki hőbörög, hogy milyen az egészségügy. Így aztán marad a paraszolvencia.
ulisszesz
2018. szeptember 24. 20:02
Felhaborito, hogy egy ilyen nyilvanvalo es aljas korrupcionak (halapenz) egy vezeto allasu orvos az apologetaja. A halapenz elfogadasa amrerikaban 3 ev borton es orokos eltiltas. Nem veletlenul. A halapenz rendkivuli modon dragitja az ellatast. Tonkre teszi az orvos-beteg kapcsolatot. Szetveri az orvosok kozotti kollegialitast. Rendkivul igazsagtalan mert nem a jo hanem a kegyetlen es eroszakos orvost jutalmazza. Ellenerdekelte teszi az orvost abban, hogy a nem fizeto beteggel is rendesen banjanak. A halapenzzel kapcsolatban egyetlen helyes allaspont a teljes tiltas es szigoru, kimeletlen buntetes.
frivol824@gmail.com
2018. augusztus 31. 14:55
Egyre jobban aggódom az USA-ért! Mi lesz velük az 5 % forgalmi adó miatt? :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik