Izzadságból diagnosztizál az okoskarkötő

2017. április 19. 5:19
A gyors diagnózis akár életmentő is lehet egy-egy betegség esetén, de mégsem állhat orvosteam és felszerelt laboratórium mindenki mellett éjjel-nappal. Ezért fordult a tudósok figyelme az utóbbi időben az okoseszközökben rejlő lehetőségek felé, hiszen ezek sok adatot képesek tárolni és továbbítani, csupán a megfelelő mintavétel ütközhet nehézségbe.

Az origo.hu az MTI híre alapján számol be arról, hogy amerikai tudósok olyan karkötőt fejlesztettek ki, amely a verejtékből képes információt gyűjteni viselője egészségi állapotáról.

A Stanford Egyetem és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint a csuklószorítóra emlékeztető készülék begyűjti az izzadságot, elemzi annak molekuláris összetételét, majd okostelefonon keresztül továbbítja az eredményeket egy szerverre a további analízis és a diagnózis felállítása céljából. Mindez pillanatok alatt történik.

A korábbi izzadságelemző-készülékekkel ellentétben ennek a műszernek a működéséhez nem szükséges, hogy viselője hosszú ideig mozdulatlanul üljön, amíg a szerkezet begyűjti az izzadságot.

„Ez hatalmas előrelépést jelent" – jegyezte meg egy közleményben Carlos Milla, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány társszerzője.

A bőrre tapadó rugalmas érzékelőkből és mikroprocesszorokból álló készülék stimulálja a verejtékmirigyeket, majd az elektromos jeleik alapján érzékeli a különböző molekulák és ionok jelenlétét. A szakemberek szerint a magas vércukorszint például a diabétesz jele lehet.

A készülék ezen kívül az izzadság egyéb összetevőit – úgy mint a nátrium– és káliumionok, valamint a laktát – is kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a műszerrel gyakorlatilag „az izzadság minden egyes összetevője mérhető".

A kutatócsoport most klinikai próbákon vizsgálja a karkötő használata és a páciensek egészségi állapota közötti kapcsolatot, remélve, hogy hosszú távon sikerül beépíteni az izzadságszenzort egy okosórába, hogy a fejlesztés a szélesebb közönséghez is eljuthasson.

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés