Már tesztfázisban a fiatalító tabletta

2017. április 7. 8:19
Újabb, eddig megvalósíthatatlannak vélt álom válhat valóra néhány éven belül az origo.hu beszámolója szerint. Amit mostanáig csak mesékben olvashattunk, s a plasztikai sebészek is csak az illúzióját adhatták meg, vagyis a tartós fiatalság egy tabletta bevételével néhány éven belül elérhető lehet.

A kutatók a Science legújabb számában jelentették be, hogy sikerült meghatározniuk annak a molekuláris folyamatnak az egyik kulcsfontosságú lépését, amely lehetővé teszi a károsodott DNS javítását a sejt számára. Egereken végzett kísérleteik arra utalnak, hogy létezhet kezelés az életkor és a sugárzás által károsított DNS helyreállítására.

Ez a lehetőség annyira ígéretes, hogy felkeltette a NASA figyelmét is. Az ottani szakemberek abban bíznak, hogy a kezelés segíthet az emberes Mars-küldetés megvalósításában, olvasható az UNSW egyetem közleményében. 

Noha sejtjeink veleszületett tulajdonsága, hogy képesek megjavítani a DNS-károsodást – ami folyamatosan előfordul például, amikor a napra megyünk –, ez a képesség romlik az életkorral. Az ausztrál kutatók felfedezték, hogy a NAD+ nevű anyagcseretermék, amely természetesen előfordul minden sejtünkben, kulcsszerepet játszik a DNS-javítást szabályozó fehérje-fehérje kölcsönhatások regulátoraként.

Az egereket NMN nevű NAD+ prekurzorral vagy gyorsítóval („booster") kezelve javult a sejtek azon képessége, hogy kijavítsák a sugárzás vagy az előrehaladott életkor okozta DNS-károsodásokat.

Nem több, mint egyhetes kezelés után az öreg egerek sejtjei megkülönböztethetetlenek voltak a fiatal egerekéitől" – mondta a cikk vezető szerzője, David Sinclair professzor. A tervek szerint hat hónapon belül elkezdődnek az NMN-terápia emberi próbái. 

Most állunk a legközelebb ahhoz, hogy biztonságos és hatékony öregedésgátló szerhez jussunk, ami talán alig három-öt éven belül a piacra kerülhet, ha a próbák jól sikerülnek" – mondta Sinclair.

Mit jelent mindez a NASA-nak és a többi embernek?

A munka a NASA érdeklődését is felkeltette, hiszen nekik meg kell birkózniuk azzal a kihívással, hogy megőrizzék az asztronauták egészségét a négyéves marsi út folyamán. 

Az űrhajósok még rövid küldetéseken is gyorsult öregedést élhetnek meg a kozmikus sugárzás miatt, izomgyengeségtől, memóriavesztéstől és más tünetektől szenvedhetnek a hazatérés után. Egy marsi utazás esetén a helyzet még ennél is sokkal rosszabb lenne. Az űrhajósok sejtjeinek 5 százaléka elpusztulna, és a rák kialakulásának kockázata közelítene a 100 százalékhoz… 

Elméletben ugyanaz a kezelés enyhíteni tudná a gyakran repülők DNS-károsodásának bármely hatását. A másik csoport, amely hasznot húzhat a munkából, a gyermekkori rákok túlélői. A gyermekkori rákbetegségek túlélőinek 96 százaléka krónikus betegségekben szenved 45 éves korára, mondta Wu. Ezek közé tartozik a 2-es típusú diabétesz, az Alzheimer-kór és az eredeti rákhoz nem kapcsolódó rákok. 

Mindez ráadásul gyorsult öregedéssel társul, ami végzetes lehet" – folytatta Wu. 
Nagyon jó lenne kezdeni valamit ezzel, és úgy gondoljuk, hogy erre megfelelő a molekulánk."  

Azt is megállapították, hogy a NAD+ hasznos lehet az öregkori betegségek, a női terméketlenség, valamint a kemoterápia mellékhatásainak kezelésében… 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés