Ha a gyerek nem szereti, szívszövet még lehet belőle

2017. április 2. 5:20
A transzplantációk történetében arra már nem egy példa akadt, hogy állati eredetű szerveket is felhasználtak az emberi gyógyításban. De az, hogy akár a növények is segítségünkre lehetnek egy ilyen eljárásban, új kutatási területnek számít. Erre mutat példát az a kutatócsoport, amelynek eredményeiről az Origo tudomány rovata számolt be, s amely spenótlevelek felhasználásával emberi szívszövetet hoztak létre, reprodukálva a hajszálerek finom hálózatát.

Egészen mostanáig a kutatók a 3D nyomtatási technikát próbálták felhasználni az erek finom és bonyolult hálózatának újraalkotásához, de nem jártak sikerrel. A növények azonban ideális partnernek bizonyulhatnak, mivel finom erezetük a jelek szerint képes vért is továbbítani a szállítórendszeren keresztül az új szövetbe.

Noha a növények és az állatok nagyon eltérő módon szállítják a kémiai anyagokat a testben, az ezt lehetővé teszi hajszálérhálózat meglehetősen hasonló.

A múltban a szakembereknek már sikerült emberi szövetmintákat létrehozniuk, de csak sokkal kisebb mérettartományban. A mostani esetben spenótlevelek felhasználásával elegendő nagyságú szövetet állítottak elő ahhoz, hogy az már felhasználható lehet sérülések kezelésére.

A kutatók remélik, hogy az ehhez hasonló technikák használhatók lesznek a szívrohamok áldozatainál úgy, hogy új, egészséges szívizomrétegeket lehet majd kreálni. A szerzők eredményeiket a Biomaterials folyóirat legújabb számában publikálták.

A sejtjeiktől megfosztott növények vázként való felhasználása megnyitja a lehetőséget egy új tudományág felé, amely a növények és az állatok közti utánozhatóságokat vizsgálja" – írták a Worcesteri Műszaki Egyetem kutatói.

A kísérletükben a kutatók először eltávolították a növényi sejteket a spenótlevelekből, és folyadékot, valamint az emberi vörösvérsejtekhez hasonló mikrogyöngyöket áramoltattak át a spenót erezetén. Ezután emberi sejteket juttattak a hálózatra, amelyek benőtték azt.

Még sok munka vár ránk, de eddig nagyon ígéretes az egész" – mondta Glenn Gaudette, a kutatások vezetője. „A földművesek által évezredek óta termesztett, bőségben rendelkezésre álló növények felhasználása a szövettervezésben egy sor problémát kiküszöbölhet, ami eddig korlátozta a terület fejlődését."

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés