Sajnos csak a teljes absztinencia egészséges

2017. február 10. 1:25
Közkeletû hiedelem, hogy napi 1-2 pohár bor kifejezetten egészséges, csak az ennél több alkohol károsítja a szervezetet. Szomorú hírünk van: egy ûj-zélandi kutatás szerint, melyrõl az Index is beszámolt, még minimális mennyiségû alkohol sem tesz jót.

A wellingtoni Massey Egyetem egészségügyi karának kutatói 2900, 65 év átlagéletkorú ember alkoholfogyasztási szokásait és egészségi állapotát kísérték figyelemmel. A megfigyelt férfiak 45, a nõk 25 százaléka ivott naponta. A kutatók elõször azt találták, hogy a mérsékelt ivók, akik napi 1-2 adagot ittak, egészségesebbek voltak, mint az absztinensek vagy a nagyivók.

Amikor azonban jobban utánajártak, kiderült, hogy a mérsékelt italfogyasztók magasabb társadalmi státuszúak voltak és jobb anyagi körülmények között éltek, mint a nem ivók vagy a nagyivók. A társadalmi-gazdasági helyzetet is figyelembe véve a nõk körében jelentõsen csökkent, a férfiak esetében pedig teljesen eltûnt a korábban a mérsékelt alkoholfogyasztásnak tulajdonított egészségi elõny.
 
Andy Towers kutatásvezetõ szerint ez volt a világon az egyik elsõ olyan kutatás, amely azt vizsgálta, van-e egészségügyi haszna a mérsékelt alkoholfogyasztásnak idõs korban, és az eredmény alátámasztja más kutatások következtetését, amelyek szerint
a mérsékelt alkoholfogyasztásnak kevés olyan egészségi elõnye van, amely ne lenne megmagyarázható más tényezõkkel.
 
Mint mondta, nem az a lényeg, hogy mennyit isznak az idõsebb felnõttek, hanem az, hogy kik isznak közülük. A mérsékelt alkoholfogyasztók a tehetõsebbek közül kerülnek ki, akiknek az életmódja amúgy is kedvez az egészségnek, pusztán ezért alakult ki a látszat, hogy a mérsékelt ivás jót tesz az egészségnek.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés