Ezzel a gyógyszerrel a fogunk önmagát tömi be

2017. január 17. 5:00
Sokunk vágyálma válhat valóra, ha sikeresen zárul egy már ismert Alzheimer gyógyszer új típusú felhasználásának tesztje. Az Index információja szerint a hatóanyag képes arra serkenteni a lyukas fogat, hogy önmagát regenerálja.

Paul Sharpe, a King’s College London professzora egereken kísérletezett. Az állatok fogainak sérült részeibe egy orvossággal teli szivacsot tömtek, ennek hatására a fog képes volt teljesen megújulni.

Nem is kell magyarázni, miért sokkal jobb ez a módszer, mint a fúrás és a tömés. Bármilyen tömítőanyagot használnak ugyanis a fogorvosok, az idővel gyengíti a fogat. Sokkal jobb, ha természetesen regenerálódnának a fogak.

Szinte nincs is olyan ember a világon, akit ne érintene a probléma. Paul Sharpe és kutatócsoportja éppen ezért próbált valami egyszerű, de olcsó módszert kifejleszteni a fogak épségének helyrehozására.

Az új módszer azért nem váltja ki teljesen a fogorvosi fúrót, hiszen az elhalt részeket a jövőben is el kell távolítani. Az persze még kérdés, hogy ami az egereknél működött, az működik-e az emberek fogainál is, ahol sokkal nagyobbak a lyukak. A csapat most patkányokkal kísérletezik, nekik négyszer akkora fogaik vannak, mint az egereknek. Ha ez a rész is sikeres lesz, akkor kezdődhetnek meg a klinikai tesztek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés