Gyógyítható lehet a stroke utáni agykárosodás

2016. december 2. 14:56
A stroke sokunk számára nem elsősorban a lehetséges halál miatt ijesztő lehetőség, hanem sokkal inkább azért, mert ha túléli az ember, gyakran visszafordíthatatlan agyi károsodás következik be. Az origo.hu oldalon most egy olyan híradás látott napvilágot, mely szerint legalább ez a veszély megszűnhet egy eredetileg más betegségre szánt hatóanyag segítségével.

A Manchesteri Egyetem kutatócsoportja most talált egy potenciális új gyógyszert, amely nemcsak úgy működik a rágcsálókban, hogy korlátozza a meglévő agysejtek pusztulását a stroke következtében, hanem elősegíti az új neuronok képződését, azaz a neurogenezist.

Az interleukin-1 receptor antagonista (IL-1Ra) nevű gyógyszert már engedélyezték emberek bizonyos gyulladásos betegségeinek (például rheumatoid arthritis) kezelésére. A fejlesztésnek most új lökést adhat a felfedezés, hogy a gyógyszer ilyen jó hatású lehet stroke esetén. Manchesterben már több előzetes klinikai vizsgálatot végeztek az IL-1Ra-val stroke betegeken, de a széleskörű használatát még nem engedélyezték ilyen esetekben.
 
A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban megjelent cikkben a kutatók kiemelik, hogy az IL-1Ra gyulladásgátló szer rágcsálókban nemcsak csökkenti az agykárosodás mértékét, ha a stroke után hamar alkalmazzák, de több nap elteltével növeli az új neuronok számát.
 
A stroke-os embereken végzett előzetes vizsgálatok is ígéretesek, de még hátra vannak a nagyobb számú beteget bevonó klinikai próbák. A gyógyszer igazi használhatósága csak ezután dönthető el.
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés