Génmódosítással az öregedés és a rák ellen

2016. november 25. 3:57
Úgy tűnik, a mai kor tudósai közül egyre többeket foglalkoztat az emberi élet további meghosszabbításának lehetősége. Nemrég írtunk a vérplazmában rejlő lehetőségekről, most az inforadio.hu információja szerint amerikai kutatók a géntechnológiában keresik a megoldást erre a problémára.

Tudósok új módszert fejlesztettek ki a DNS-molekulák átírására és a hibás gének kijavítására. Így korábban gyógyíthatatlan betegségeket is le lehet majd győzni, és talán az emberi életkor is meghosszabbítható lesz.

 
Az új géntechnológiával már sikerült részlegesen helyreállítani olyan vak patkányok látását, amelyek hasonló betegségben szenvednek, mint egyes emberek.
A kutatók korábban nem tudták módosítani a szemben, agyban, szívben vagy májban található DNS-molekulákat – jegyzi meg az Independent című lap.
Az új technológia ezt lehetővé teszi, és így egy sor olyan betegség is kezelhetővé válik, amely az öregedéssel függ össze.
 
A felfedezést nagyon sokféle módon lehet hasznosítani” – mondta Juan Carlos Belmonte professzor, az amerikai Salk Intézet kutatói csapatának egyik tagja.
A felnőtt testben a legtöbb sejt már nem osztódik, így a tudósok számára eddig nehézséget okozott a DNS módosítása. Mostantól már erre is képesek lesznek.
 
Kijavíthatjuk az agyban, szívben és májban található hibás géneket” – tette hozzá a professzor, aki társaival együtt a Nature tudományos szaklapban publikálta eredményeit.
Más kutatók megjegyezték, hogy az áttörés ellenére a klinikai kísérletekre még jó ideig várni kell, mivel az átírandó DNS-sejtek mellett mások is módosulhatnak, és a technológia egyelőre pontatlan.
 
Mivel az öregedés definíciója a DNS-mutációk elszaporodása, a mutációk jövőbeli kijavítása lehetőséget ad az emberi életkor meghosszabbítására és sok, öregséggel összefüggő betegség kezelésére” – mondta Robert MacLaren az Oxofordi Egyetem professzora.
 
A tudósoknak most tovább kell finomítaniuk a technikát, hogy hatékonyabban tudják elérni és módosítani a hibás molekulákat.
Egyes kutatók ugyanakkor közölték: a génterápiás áttörést sugalló tanulmányt a sajtónyilatkozatok egy kicsit felfújták, de a technológiát a jövőben esetleg most még gyógyíthatatlan betegségek kezelésére alkalmazhatják.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés