Öt tipp arra, hogyan tanítsa meg gyermekét a pénzügyekre

2016. november 4. 10:34
A gazdasági válság is rávilágított arra, hogy a magyarok egy jó részének pénzügyi képzettségével akadnak azért problémák, és a helyzet azóta is csak lassan javul. Éppen ezért arra gondoltunk, talán hasznos lehet öt olyan tipp, amely abban próbál meg tanácsot adni a szülőknek, miként neveljék ezen a téren a gyermekeiket — írja a család.hu.

1. Tanítsuk meg költségvetést készíteni

Valószínűleg gyerekként is mindenki hallotta már a szüleitől, hogy „a pénz nem a fán terem”, aztán felnőttként rájön, hogy tényleg nem. Ahelyett viszont, hogy mi is hasonló, nem túl markáns érvekkel próbálnánk győzködni a gyerekünket, jobban járunk mi is és ő is, ha leülünk vele, és segítünk neki a saját szintjén költségvetést készíteni, magyarul beosztani a pénzét.

Különösen a tinik esetében érdemes erre időt szánni, hiszen a tinédzserlét nem olcsó, és az sem baj, ha valami munkát is végez — akár a ház körül, akár szervezett formában máshol — azért, hogy megkeresse a saját pénzét.

Ebben az esetben is igaz az, mint minden más alkalommal, hogy a legjobb az őszinteség, a mi hibáinkból ugyanis ugyanúgy tanul a gyermek, mint a sajátjaiból.

2. Tanítsd meg a könyvelés alapjait

Már ha tudod… A viccet félretéve, nyilván nem a profi könyvelés rejtelmeire kell megtanítani a gyereket, de arra nem árt, hogy meg tudja tervezni a kiadásait és a bevételeit, és mindezt valamilyen formába is tudja önteni. Ehhez elég sok szoftver és applikáció is rendelkezésre áll már, úgyhogy ezen a téren nincs gond, és nagyon jól fog neki jönni akár később is.

3. A szülői pénzcsap elzárása

Az ember nyilván addig támogatja a gyermekét, ameddig tudja, sőt egy kicsit azon túl is, de az ő érdekében sem árt, ha eljön egy pont, amikor legalább részben elzárjuk a szülői pénzcsapot. Legalább részben legyen felelős a kiadásai fedezéséért, legyen az szórakozás, utazási költségek és még sorolhatnánk. Nyugodtan dolgozzon meg a kiadásai egy részéért, nem fog neki megártani.

4. Ami nincs, azt nem lehet elkölteni

Tulajdonképpen ennél fontosabb üzenetet nehezen adhatnánk át utódunknak: annyit költs, amennyit vissza tudsz fizetni. Aki átélte felnőtt fejjel az elmúlt tíz évet, annak nem kell részletezni ennek okait, aki nem, annak annyit, hogy nincs se ingyen hitel, se ingyen pénz.

Nem arra kell tanítani a gyermeket, hogy soha ne legyen hitele, vagy hitelkártyája, mert vannak helyzetek, beruházások, amikor erre szükség van. Azt viszont jó, ha megtanulja, hogy milyen kockázatokkal jár mindez, és hogyan számolja ki, vissza tudja-e fizetni a kölcsönöket.

5. Mitől vészhelyzet a vészhelyzet?

Sok szülő van, aki „vészhelyzet esetére” hozzáférést biztosít a gyermeknek a számlához, vagy hitelkártyát ad neki. A félreértések elkerülése végett azért nem árt előre tisztázni, mit tekintünk vészhelyzetnek — egy divatos ruhadarab vagy cipő megvásárlása ritkán számít annak… Csak éppen a gyerek — akár jó szándékkal is — más mércével mér. Egyszóval nem árt, ha mindenki tisztában van a fogalmakkal — foglalta össze a család.hu.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés